23948sdkhjf

LKAB frias för dödsolycka

Hovrätten för Övre Norrland går på tingsrättens linje 2015 och friar LKAB för arbetsplatsolyckan i maj 2010 i Malmberget då två personer omkom.
Olyckan inträffade vid anläggningsarbeten för den nya huvudnivån M1250 i Malmberget 2010. Två byggnadsarbetare som hissats ner i ett schakt i en personkorg monterad på en mobilkran omkom då linan lossnade från mobilkranen och korgen med de två personerna föll cirka 25 meter ned till botten av schaktet.

De omkomna var anställda hos en underentreprenör till huvudentreprenören för projektet. Totalt åtalades fem företag i tingsrätten, och friades där i december 2015. Efter överklagan har ärendet nu behandlats även i Hovrätten för Övre Norrland i Umeå och den friande domen kom 17 januari.

– Det har varit en lång väntan på den juridiska prövningen för alla inblandade parter i den här tragiska olyckan. LKAB anser att vi tog ansvar för den övergripande arbetsmiljön och vi konstaterar att både tingsrätt och hovrätt gör samma bedömning, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062