23948sdkhjf

Boliden investerar i Taragruvan

Boliden har identifierat en ny mineralisering  om tio miljoner ton vid zinkgruvan Tara i Irland och har därför beslutat inleda en satsning för att förlänga gruvans livslängd. 
Tara, en av världens större zinkgruvor, står för halva Bolidens produktion av zinkkoncentrat.

En framgångsrik prospektering har lett till upptäckten av en ny mineralisering, Tara Deep. Därför ska kapaciteten i sandmagasinet, som idag begränsar Taras livslängd, byggas ut.

Investeringen uppgår till omkring 310 miljoner kronor och är villkorad av myndighetstillstånd. Samtidigt ska en prospekteringsort till den nya fyndigheten byggas till en kostnad om cirka 100 miljoner kronor.

– Prospekteringen i Tara har varit framgångsrik under senare år men kapaciteten i sandmagasinet har begränsat gruvans livslängd till 2020. Med nya prospekteringsframgångar, ökad produktivitet och höga zinkpriser är det lönsamt att förlänga gruvans livslängd och vi har därför beslutat att bygga ut sandmagasinet med kapacitet till 2026, säger Mikael Staffas, direktör Boliden Gruvor.

Den nya fyndigheten Tara Deep har antagna mineraltillgångar som uppgår till tio miljoner ton med en zinkhalt om 8,5 procent och en blyhalt om 1,8 procent. Mineraliseringen liknar Taras huvudmalm men har mer komplicerad struktur och ligger djupare, på mellan 1200 och 1900 meters djup.

Förutom fyndet av Tara Deep så har också prospektering i den nuvarande gruvan varit framgångsrik och nästan hela årets produktion har kunnat ersättas i mineralreserven.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063