23948sdkhjf

ABB vinner indisk jätteorder

ABB samarbetar med Indiens statliga kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited, Powergrid, i ett jätteprojekt värt nästan sex miljarder kronor för att leverera el till över 80 miljoner människor.
Raigarh-Pugalur-systemet består av ett 800 kV UHVDC-system som kommer att koppla samman Raigarh i centrala Indien med Pugalur i i den södra delstaten Tamil Nadu.

Den 1 830 km långa länken kommer att bli en av de längsta i världen. Med en kapacitet på 6 000 megawatt – motsvarande mer än sex stora kraftverk – kommer man att kunna tillgodose elbehoven för över 80 miljoner människor i Indien.

Tvåvägslänken kommer att integrera el från värmekraft och vindkraft för transport till tätbefolkade regioner hundratals mil bort och stödja elbehovet i söder när vindstyrkan är låg och sedan överföra ren energi till norr när det finns ett överskott på vindkraft.

– ABB är hedrade att samarbeta med Powergrid i detta smarta långdistansprojekt. ABB har varit starkt engagerad i Indien i mer än hundra år och i och med denna nya långdistanslänk levererar vi fördelarna med energiomvandlingen till Indien och bygger på styrkan av vår starka lokala tillverkningsnärvaro, säger ABBs koncernchef Ulrich Spiesshofer.

ABB är global marknadsledare för starkare, smartare och grönare elnät runt om i världen i och med att företaget ger sitt stöd till energi- och kraftbolag att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABBs division Power Grids, som kommer att leverera jätteprojektet, är nummer ett i världen i detta marknadssegment.

– Som en del i strategin Next Level är vi engagerade i att leverera banbrytande tekniker som HVDC för att integrera förnybara energikällor och överföra kraft på ett tillförlitligt och effektivt sätt, och ge viktig tillgång till elektricitet som gör verklig skillnad i människors liv, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.

Enligt Facchin kommer ABB att utnyttja sin omfattande lokala tillverknings- och teknikbas i Indien och det beprövade samarbetet med konsortiepartnern BHEL för att genomföra prestigeprojekt.

– Det är fantastiskt roligt att ABB fått fortsatt förnyat förtroende med att utveckla ett starkare transmissionsnät i Indien. Det är en mycket viktig del i att skapa ett hållbart samhälle med bättre förutsättningar till ett bra liv för många människor, säger Johan Söderström, vd ABB Sverige.

ABB har en lång meritlista vad gäller HVDC i Indien, där företaget introducerade tekniken för drygt 25 år sedan med projektet Vindhyachal 1989. Raigarh-Pugalur är ABBs sjätte HVDC-projekt i Indien och företagets andra UHVDC-installation, efter flerterminalslänken North-East Agra som delvis redan har kraftsatts och är i slutfasen av färdigställandet.

I det nyckelfärdiga projektet ingår design, konstruktion, leverans, installation och driftsättning. Tekniken som ska levereras i projektet är bland annat de kompletta UHVDC-stationerna, inklusive transformatorer, omformarventiler, kylsystem samt kontroll- och skyddsutrustning.

Överföring av ultrahögspänd likström (UHVDC) är en vidareutveckling av HVDC-tekniken som utvecklades av ABB för mer än 60 år sedan. ABB har levererat runt 110 HVDC-projekt, som tillsammans har en total installerad kapacitet av mer än 120 000 MW och utgör runt hälften av den globala installerade basen.

HVDC-länkar hjälper till att bevara land eftersom de tar upp endast en tredjedel av det utrymme som annars krävs. I detta fall innebär det en besparing på cirka 244 kvadratkilometer mark – cirka en tredjedel av Bangalore eller hela staden Kuala Lumpur. Jätteprojektet ska också utrustas med särskilt utrymmessnål teknik som minimerar storleken på omriktarstationerna.

Det totala projektvärdet ligger på mer än 7,5 miljarder kronor. Jätteprojektet beräknas slutföras under 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094