23948sdkhjf

SEKAB säljer etanolfabrik i Polen

Kemiföretaget SEKAB säljer sin andel i det polska etanolproduktionsbolaget Bioagra för 233 miljoner kronor. Köpare är den polska koncern som sedan tidigare äger drygt hälften av bolaget.
– Detta är rätt tillfälle att sälja vår andel i det polska produktionsbolaget och sätta punkt för vår etanolproduktion utomlands. Försäljningen stärker SEKABs ekonomi och är positiv för företagets fortsatta utveckling inom grön kemi, säger Anders Fredriksson, vd för SEKAB, i en kommentar.

Fram till i dag har SEKAB ägt 49 procent av det polska bolaget Bioagra med en etanolfabrik som togs i drift sommaren 2009. SEKAB gick in som ägare under uppbyggnadsskedet 2005 och har investerat 173 miljoner kronor i företaget. Investeringarna var en del av SEKABs tidigare strategi att utveckla etanolproduktion utomlands för att säkra sin långsiktiga råvaruförsörjning för den snabbt växande drivmedelsmarknaden mellan åren 2005 och 2009.

SEKAB beslutade 2009 om en ny affärsstrategi som fokuserar på verksamheten i Sverige. Som ett led i den strategin har SEKABs engagemang i utomlands successivt avvecklats. SEKAB har därför i flera år varit inriktade på att sälja den polska etanolfabriken.

– Vi fokuserar nu på vår verksamhet i Örnsköldsvik. Etanolproduktionen i Polen ligger inte längre i linje med vår affärsstrategi, säger Anders Fredriksson.

Köpare av SEKABs andel av Bioagra är den familjeägda polska koncernen BZK Group. Koncernen kontrollerar sedan tidigare 51 procent av aktierna i Bioagra och betalar nu 233 miljoner för SEKAB:s del av företaget.

Vid Bioagras fabrik i Polen produceras i dag etanol och djurfoder med majs som råvara. Etanolen används främst till låginblandning i bensin och anläggningens produkter säljs i huvudsak i Polen och Tyskland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078