23948sdkhjf

Avancerad utbildning möter industrins behov

Mälardalens högskola och Automation Region står bakom satsningen Prompt för att ska säkra tillgången på mjukvaruexperter i industrin.
Bildtext: Malin Rosqvist och Hans Hansson, Mälardalens högskolas projektledare för Prompt. (Foto: Mälardalens högskola)

Mälardalens högskola och Automation Region står bakom satsningen Prompt för att ska säkra tillgången på mjukvaruexperter i industrin.

– Ett initiativ där industrin och akademin krokar arm för att lösa ett konkret problem, säger Karolina Winbo, processledare på Automation Region.

Prompt, Professionell masterutbildning i programvaruteknik, fokuserar på tre branscher: automation, fordon och telekommunikation. Det är branscher med tuff internationell konkurrens där det behövs krafttag för att svenska företag ska kunna behålla och utveckla sina positioner.

– Företagen måste bli bättre på att utveckla mjukvara, men då måste de också ha möjlighet att knyta till sig rätt kompetens. Det råder bland annat brist på systemutvecklare med kunskaper inom agila metoder, testning och säkerhet, säger Hans Hansson, professor i datateknik vid Mälardalens högskola.



Utbildningarna genomförs online med hjälp av det pedagogiska verktyget ”Scalable Learning” som är utvecklat av SICS.

Deltagarna följer föreläsningarna på distans vid tider som passar dem. Kunskaperna ska vara direkt tillämpbara i företagens verksamhet men samtidigt ska deltagarna orienteras om hur det ser ut på forskningsfronten och vilka nya tekniker och arbetssätt som kommer.

– Samtliga kurser inom Prompt är på avancerad nivå och det finns uttalade krav på förkunskaper. Vi siktar in oss på en målgrupp som har varit ute och jobbat i några år, säger Hans Hansson.

I en pilotomgång lanseras fyra kurser; ”Funktionssäker mjukvara”, ”Agile och Lean utveckling av mjukvaruintensiva produkter”, ”Programvarutest” samt en projektkurs. Pilotomgången genomförs under hösten och sedan startar de första skarpa kurserna i januari 2015.

Om initiativet sedan faller väl ut och får fortsatt finansiering så kommer ytterligare sex till sju kurser lanseras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128