23948sdkhjf

Invigde ny anläggning för silverutvinning

10 december skedde officiella invigningen av nya anläggningen för silverutvinning vid Bolidens zinksmältverk Kokkola i Finland.
10 december skedde officiella invigningen av nya anläggningen för silverutvinning vid Bolidens zinksmältverk Kokkola i Finland.

I april 2012 påbörjade Boliden ett projekt för att utvinna silver ur zinkkoncentrat. Bakgrunden är den succesiva ökningen av silver i inkommande zinkkoncentrat, inklusive det som kommer från den nyligen utbyggda zinksilvergruvan Boliden Garpenberg.

Den nya anläggningen kommer att producera silverkoncentrat – en mellanprodukt som säljs vidare för raffinering. Mängden silver i koncentrat beräknas uppgå till cirka 25 ton per år.

– Den nya processen är mycket viktig för Boliden Kokkola eftersom den förbättrar såväl lönsamheten som utnyttjandegraden av råmaterialet. Silverkoncentrat kommer nu att bli en av Boliden Kokkolas mest värdefulla biprodukter, säger Jarmo Herronen, Boliden Kokkolas General Manager.

Invigningen i Kokkola skedde samma dag som Boliden firar sin nittioårsdag – på temat kompetens och erfarenhet.

– Det är tack vare dessa nittio år av kompetens och erfarenhet som Boliden har kunnat bygga upp dagens konkurrenskraftiga position. Kokkolas anläggning för silverutvinning och den nyligen invigda expansionen av zinksilvergruvan Garpenberg är båda en del i vår strategi att maximera produktionen av metaller och biprodukter ur råmaterial, säger Bolidens vd Lennart Evrell.

Fakta:
Med en produktionskapacitet på 315 000 ton om året är Boliden Kokkola det näst största zinksmältverket i Europa. Huvudprodukterna är ren zink och zinklegeringar som säljs till stålverk i Europa för slutanvändning inom fordons- och byggindustrin. Boliden Kokkola var det första smältverket i världen att använda direktlakningsmetoden för bearbetning av metallkoncentrat. Cirka hälften av den globala silverproduktionen används vid tillverkning av elektrisk och elektronisk utrustning, andra viktiga användningsområden är foto och smyckestillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078