23948sdkhjf

Nya Process Nordic ute 15 december

Läs om svenska industrins reaktioner på nya svaveldirektivet som träder i kraft vid årsskiftet. Kritiken är inte nådig. Läs också om en av processindustrins stora energitjuvar – isolerare ger sina bästa tips och råd. Läs hur svårt det är för företagen att förändra de anställdas värderingar.
Processinlägg

”Inte råd att slösa bort vindkraften”
Produktionen av vindkraft växer kraftigt. Vad händer den dag det blir en överproduktion? Ny teknik för lagring av elöverskottet möjlig – Power to gas är en sådan möjlighet. Det skriver en rad företrädare för energibranschen.

Det osar svavel i näringslivets korridorer
Svaveldirektivet står för dörren och Mikael Hedlund har pratat med en rad industriföreträdare. Industrin har sin uppfattning klar: direktivet är svindyrt och kontraproduktivt ur miljösynpunkt. Industrin fick av den tidigare regering löften om att bli kompenserad för att konkurrenskraften inte skulle drabbas – men hittills har det inte kommit några signaler från den nuvarande regeringen.

”Vår processindustri – en oskyddad gaskund”
Få experter är oroliga för industrin vid en eventuell gaskris. Några industrier kan drabbas på kort sikt. En längre kris kommer att påskynda investeringarna för att övergå till förnybara bränslen, skriver Jesper Gunnarsson i en analys.

Biogasanläggningen – en luktfri granne?
Hur mycket störs de närboende av biogasanläggningarna? I en ny rapport från Biogas Öst och Biomill, publicerad av svenskt Gastekniskt Center, har klagomålen undersökts. I många fall har det varit svårt att slå fast om lukten kommer från biogasanläggningen eller annan industriell verksamhet.

Nya Piia-miljoner på väg
I mitten av januari presenterar Vinnova och Piia fjärde utlysningen för projekt som ökar industrins konkurrenskraft med hjälp av automation och processindustriell IT. Processindustrin har fått kritik för sitt låga deltagande i tidigare utlysningar. Något som kan upprepa sig igen, skriver Jesper Gunnarsson.

Företagets värderingar svåra att sprida vidare
Allt fler bolag och koncerner arbetar med policydokument, kärnvärden och attitydförändringar. Men att förändra personalens värderingar är väldigt svårt. Kanske till och med omöjligt, menar forskare.

Oisolerad ventil största energitjuven
En av processindustrins energitjuvar är oisolerade ventiler, flänsförband och ångfällor. Trasig isolering och gammal tankdesign slukar också mängder av energi och pengar. Process Nordics Jesper Gunnarsson har talat med isolerare om deras bästa råd och tips.

Gamification ska öka gruvsäkerheten
Umeåföretaget Zordix ska utveckla läromedel för att förbättra säkerheten i gruvorna. Här möter gamification och serious games industrins behov.

Bokrecensioner
Sverker Nyman har läst Per Kågessons bok ”Farväl till kärnkraften?” En bok som fungerar som en lärobok i elförsörjningens teknik och rekommenderas till alla som vill försöka hänga med, skriver Sverker Nyman.
Peter Håkansson har läst LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons ”Ingen ska lämnas efter”. Thorwaldsson och spökskrivaren Mikael Romero har gjort ett bra jobb med massor av namedropping och stämningsbilder från de senaste 30 årens socialdemokrati. Härligt.

Kirunatopia visas på Kunsthaus Dresden
För en tid sedan öppnades utställningen Kirunatopia på Kunsthaus Dresden i Tyskland. Här dras paralleller från malmbrytningen i Kiruna till den lokala brunkolsbrytningen i Lausitz som Vattenfall bedriver och hur dessa präglar lokalsamhället.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078