23948sdkhjf

2015 rivstartar med gruvindustrin i norr

Det ser ut att bli en positiv inledning av första kvartalet 2015 på arbetsmarknaden, enligt Manpowers Arbetsmarknadsbarometer.
Sysselsättningen för Sverige ligger kvar på försiktigt optimistiska plus sex procent och ingen region har lämnat en negativ prognos. Norra Sverige ligger för första gången i topp medan Västra Götaland rapporterar landets största nedgång jämfört med förra kvartalet.

Bland de undersökta branscherna lämnar handeln en mycket stark jobbprognos – medan transportsektorn ser ut att få fortsätta dras med sysselsättningsnedgångar.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet är plus sex procent – densamma som förra kvartalet och en liten ökning med två procentenheter jämfört med för ett år sedan.

– Att handeln får ett rejält uppsving och att byggindustrin hämtar sig efter några skakiga prognoser tolkar jag som tecken på att en stark konjunktur inleder 2015. Norra Sverige ser ut att få en rivstart på det nya året, troligen delvis som en följd av ökad efterfrågan inom gruvindustrin, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Arbetsgivarna i fem av sex regioner lämnar positiva jobbprognoser inför årets första kvartal. Ingen region rapporterar negativa siffror, däremot har Västra Götalands och Hallands län lämnat en nollprognos, vilket betyder att det är lika stor andel arbetsgivare som bedömer att sysselsättningen ska gå ner som upp.

Västsveriges arbetskraftsefterfrågan går därmed ner betydligt jämfört med förra kvartalet. Störst efterfrågan på arbetskraft rapporteras från norra Sverige med sysselsättningstrenden plus nio procent. Stockholms- och Uppsalaregionen har lämnat en försiktigt optimistisk prognos men backar trots detta något, medan både Östra Götalands och Skånes arbetsgivare tror på sysselsättningsökningar. Mellansverige har med sysselsättningstrenden plus två procent lämnat landets mest försiktiga prognos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078