23948sdkhjf

Olkiluoto 3 försenad åtta år

Byggnadsskedet för den tredje reaktorn vid Olkiluoto kärnkraftverk i Finland fortsätter att dra ut på tiden. Olkiluoto 3 skulle ursprungligen ha blivit klar på fyra år. Nu går projektet in på sitt tionde år.
Byggnadsarbetena inleddes 2005 och Olkiluoto 3 borde enligt de ursprungliga planerna ha stått klar redan 2009. Enligt den senaste tidtabellen som beställaren Industrins Kraft har fått av franska entreprenören Areva skulle den nya reaktorn tas i bruk om två år, men Areva vill i dag inte bekräfta om tidtabellen håller, enligt svenska.yle.fi.



Beställaren Industrins Kraft har oroats av att Areva har minskat på underleverantörer och arbetare vid bygget i Euraåminne. Areva har också inlett samarbetsförhandlingar för att minska personalen.

– Vi är förstås bekymrade över läget, säger Käthe Sarparanta som jobbar med Olkliluoto 3-projektet på Industrins Kraft till Yle. Vi vill att Areva skulle satsa på projektet och få det färdigt så fort som möjligt.

Förutom att tidtabellen för den tredje reaktorn vid Olkiluoto kärnkraftverk försenas betydligt, drabbas byggprojektet också av flera brottsmisstankar.

Hundratals polska arbetstagare misstänks ha fått hundratals tusen euro för lite i lön, skriver Ilta-Sanomat.

Arbetsvillkoren har också varit bristfälliga och lagstridiga.

Polisen har under de senaste åren utrett polska underleverantörers verksamhet vid kärnkraftsverket, och åtminstone sju polska företag misstänks nu för brott.

Brottsrubriceringar i förundersökningen har varit bland annat diskriminering i arbetslivet och bedrägeri som gäller avgifter för arbetspensionsförsäkringar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08