23948sdkhjf

Fladdermöss stoppar vindkraftverk

Piteå-Markbygden Vind AB har beslutat stänga nio vindkraftverk under nätterna i den kommande vindkraftsparken i Ersträsk eftersom bolaget vill skydda fladdermöss som jagar insekter i området.
Parken i Ersträsk består av 77 verk och ingår som deletapp två i den park som omfattar 314 turbiner. Nu har vägbyggena för de 77 verken kommit igång och i vår börjar fundamenten gjutas.

Långt före att verken är på plats har dock Svevind/Enercon genom sitt bolag Markbygden Vind beslutat att nio turbiner inte ska snurra under nätterna. Detta för att skydda beståndet av fladdermöss. Det har bolaget meddelat länsstyrelsen som just nu arbetar med att fastställa de slutliga miljövillkoren för Ersträsketappen.

– Bakgrunden är att när vi fick tillstånd för de 77 verken togs det upp vilka försiktighetsmått och skyddsåtgärder som skulle vidtas vad gäller naturen och miljön, förklarar Kristina Falk vid Svevind till Piteå-Tidningen.

Den prövotid som sattes för miljötillståndet sköts upp för att bolaget skulle hinna utreda miljöeffekterna på bland annat fladdermöss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11