23948sdkhjf

LTH drar ned på utbildning i Helsingborg

Lunds Tekniska Högskola har beslutat om att inte genomföra någon antagning hösten 2013 till den tvååriga livsmedelstekniska utbildningen i Helsingborg.

Under 2012 minskade LTH antagningen med 100 utbildningsplatser och antagningen av studenter kommer att minska även 2013. Samtidigt arbetar LTH för att minska utgifterna och öka intäkterna.Detta trots att LTH inför förra läsåret hade det högsta söktrycket av alla tekniska högskolor i landet och trots att det finns ett mycket stort behov av ingenjörer i regionen och att teknikföretag har haft svårt att rekrytera medarbetare med kvalificerad teknisk utbildning under en rad år.– Beslutet att stoppa antagningarna till den livsmedelstekniska utbildningen i Helsingborg är mycket negativt för livsmedelsindustrin. Det här kommer att göra det ännu svårare för företagen att hitta personer med teknisk nyckelkompetens, säger Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist, med anledning av LTHs sparbeslut som presenterades på måndagen.Marie Söderqvist konstaterar att utbudet av utbildningar anpassade för livsmedelsbranschens behov redan är mycket begränsat i Sverige. Detta trots livsmedelsföretagens stora betydelse för jobb och välfärd. Livsmedelsindustrin är Sveriges fjärde största industribransch.Sedan Lunds Tekniska Högskola, LTH, startade den livsmedelstekniska högskoleutbildningen vid Campus Helsingborg har över 1 000 studenter utexaminerats därifrån. Utsikterna att få jobb efter utbildningen har varit goda, närmare 70 procent har gått direkt ut i livsmedelsindustrin.– Den livsmedelstekniska utbildningen på LTH är den enda av sitt slag i Sverige och har på ett mycket bra sätt tillgodosett små och stora företags behov av tekniskt utbildade studenter, säger Marie Söderqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143