23948sdkhjf

3 500 anställda påverkas hos ståljätten

ArcelorMittal planerar att stänga ner sin verksamhet för långa stålprodukter i Sydafrika. Orsaken ska bland annat vara lägre efterfrågan, projektförseningar och elkrisen i landet.

Under de senaste åren har bolaget gjort flera åtgärder för att säkerställa långsiktig hållbarhet, så som råvarukostnadsbesparingar, men flera av faktorerna ligger utanför bolagets kontroll.

En svagare ekonomi och Sydafrikas låga BNP-tilväxt har gjort att stålkonsumtionen minskat med 20 procent de senaste sju åren. ArcelorMittal skriver också att landets elutmaningar ställt till det.

Detta innebär att man nu planerar en betydande omstrukturering som kan leda till uppsägningar av 3 500 jobb. De anställda som kan komma att påverkas är både egna och kontrakterade.

– ArcelorMittal Sydafrikas styrelse och ledning har nått denna punkt efter att ha uttömt alla möjliga alternativ. Hur svåra dessa omständigheter än är har vi en skyldighet att se till att verksamheten förblir långsiktigt hållbar, i företagets och dess intressenters intresse. Den återstående verksamheten kommer, efter avvecklingen, att stå på en mer hållbar finansiell grund och kunna investera lämpligt kapital i produktutveckling och tillgängliga tillväxtutsikter, säger ArcelorMittal Sydafrikas vd Kobus Verster.

Fakta ArcelorMittal Sydafrika:

ArcelorMittal Sydafrika är den största stålproducenten på den afrikanska kontinenten med en produktionskapacitet på 7 miljoner ton flytande stål per år och uppgår till cirka 5,5 miljoner ton säljbara stålprodukter. 

Företaget levererar över 60 procent av det stål som används i Sydafrika och exporterar resten till Afrika söder om Sahara och på andra håll.

ArcelorMittal Sydafrika

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125