23948sdkhjf

Bill Gates satsar miljarder i metanolfabrik i Sverige

Den ska byggas i Örnsköldsvik och får nu miljardtillskott bland annat från Bill Gates finansieringsplattform.

Som vi tidigare rapporterat planerar Ørsted för en metanolfabrik i Örnsköldsvik. Det handlar om FlagshipONE, som ursprungligen utvecklades av den svenska elektrobränsleutvecklaren Liquid Wind. Fabriken ska placeras intill Övik Energis kraftvärmeverk Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Projektet ägs numera av Ørsted.

I samband med FN:s klimatkonferens COP28 meddelar bolaget att Bill Gates-grundade Breakthrough Energy Catalyst, Europeiska investeringsbanken och EU-kommissionen stöttar FlagshipONE.

Breakthrough Energy Catalyst är en modell som sammanför den offentliga och privata sektorn för att finansiera och skala upp ny klimatteknik. Breakthrough Energy Catalyst kommer att förvärva 15 procent av ägarskapet i FlagshipONE och därutöver ge ett bidrag till projektet, under förutsättning att finansieringsvillkoren uppfylls. Enligt ett pressmeddelande investerar Breakthrough Energy Catalyst 240 miljoner euro, 2,7 miljarder kronor men då ingår även satsning på en batterilösning på Sardinien. Enligt pressmeddelandet är denna batteriinvestering värd 35 miljoner euro, knappt 400 miljoner kronor, resterande kan då hamna i det svenska projektet. 

I en kommentar säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted:

– Vi på Ørsted är otroligt stolta över partnerskapet med det Bill Gates-grundade Breakthrough Energy Catalyst, Europeiska investeringsbanken och EU-kommissionen. Det här är bästa möjliga bevis, och ett internationellt erkännande, av att Sverige har en historisk möjlighet för att driva på den gröna omställningen och bli en europeisk ledare på flera områden.

Fabriken håller just nu på att byggas och förväntas producera upp till 55 000 ton så kallad e-metanol varje år, metanolen ska användas som fartygsbränsle. E-metanol framställs genom att kombinera vätgas och koldioxid i en elektrolytisk process. FlagshipONE kommer att använda vätgas som produceras från förnybar energi och biogen koldioxid som fångas upp från ett kraftvärmeverk eldat med biobränsle. 

– Från Ystad till Örnsköldsvik jobbar Ørsted aktivt för att hjälpa hela Sverige med att ställa om. Vi hoppas att svenska beslutsfattare också ser potentialen i att allt från havsbaserad vindkraft till gröna bränslen gör Sverige till ett mer konkurrenskraftigt och framtidssäkrat land.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.484