23948sdkhjf

Så tycker branschen om regeringens kärnkraftsplan

Regeringen har presenterat en färdplan om ny svensk kärnkraft. Ikem välkomnar förslaget men vill se mer.

Som vi rapporterat tidigare har regeringen och Sverigedemokraterna enats om en färdplan för ny svensk kärnkraft. Branschorganisationen Ikem välkomnar initiativet.

– Bara omställningen i innovations- och kemiindustrin kommer innebära en elförbrukning som motsvarar all den hushållsel som används i dag. Vi välkomnar initiativet men menar att regeringen borde kunna sätta ett ännu mer ambitiöst mål. Varför inte tre storskaliga reaktorer senast 2030?, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef Ikem, i en kommentar.

Ikem menar organisationens medlemsföretag är beredda att göra de investeringar som krävs för klimatomställning, men då måste staten samtidigt kunna hålla minst samma tempo för att leverera den fossilfria el och energi som omställningen kräver.

– Självklart ska staten ta ansvar för elsystemet och dess utbyggnad. Elsystemet borde vara ett riksintresse menar vi. En annan viktig del är att säkerställa konkurrenskraftiga elpriser, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor hos Ikem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096