23948sdkhjf

Bioraffinaderi med tång som råvara

Origin by Ocean planerar för ett bioraffinaderi i industriell skala för bearbetning av biobaserade tångprodukter i Finland.

Origin by Ocean, ett finskt nystartat bioteknikföretag, utvecklar just nu en processteknik för att förädla sjögräs eller alger till biobaserade ingredienser som ska gå att använda i ett flertal industriella tillverkningsprocesser. Den unika processen löser enligt bolaget två kritiska problem dels produktion av hållbara ingredienser till olika industrier, dels minskning av skadliga alger i kustområden. Processen omvandlar alger till kemiska ingredienser som kan ersätta råolja som råmaterial, vilket minskar slutprodukternas koldioxidavtryck. De raffinerade ämnena kan bland annat användas som förtjockningsmedel och bindemedel i kosmetika och livsmedelsprodukter.

– När det första raffinaderiet körs med full kapacitet kommer det att avlägsna en betydande mängd kväve och fosfor från havsområdet, vilket kommer att minska eutrofieringen där algerna skördades. Det permanenta avlägsnandet av dessa näringsämnen kommer att ha en betydande inverkan på övergödningen och kommer att öppna upp för möjligheten att återvinna de återtagna näringsämnena, säger Mari Granström, vd för Origin by Ocean, i en kommentar.

Råvarorna till bioraffinaderiet omfattar både invasiva arter, såsom blågröna alger och sargassum, som är skadliga för marina ekosystem, och hållbart odlad tång. Dessa resurser kommer från olika platser, bland annat Östersjön, Portugals och Spaniens kuster, Karibien samt leverantörer i Norge och andra potentiella regioner.

Bolaget har nu inlett ett ingenjörssamarbete med Afry. Det första bioraffinaderi för alger i Finland beräknas nå full produktionskapacitet 2027.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093