23948sdkhjf

Rottneros kvartalsrapport "Bra start på 2023"

Idag publicerade Rottneros sin kvartalsrapport.

Rottneros siffror

Några siffror från Rottneros, motsvarande kvartal förra året inom parentes.

Nettoomsättning 744 miljoner kronor (660)

Nettoresultat 118 miljoner kronor (114)

Kassaflöde från den löpande verksamheten 104 miljoner kronor (-1)

– Vi redovisar en bra start på 2023 avseende såväl resultatet som produktionen. Massapriserna var fortfarande på en historiskt hög nivå och utgjorde en viktig faktor bakom det stabila resultatet. Dock är priserna sjunkande, säger vd Lennart Eberleh i en kommentar.

Detta är bolagets första kvartal då slipmassalinjen är avvecklad.

Lennart Eberleh berättar också att exklusive slipmassa ökade produktionen 4 procent, driven av en tydlig ökning inom sulfatmassa medan leveranserna var i stort sett stabila. Produktionen följde planen, med undantag för vissa mindre produktionsbegränsningar i Rottneros Bruk, till följd av de höga elpriserna i januari.

Han kommenterade det nyligen lagda varslet:

– I april varslades 24 personer i Vallviks Bruk. Mot bakgrund av kostnadsinflationen, de sjunkande massapriserna och en potentiellt svagare dollar är det nödvändigt att se över bemanningen för att säkerställa en långsiktigt lönsam verksamhet. Det är ett tufft besked vi gett vår personal. Vårt fokus är att genomföra neddragningen så respektfullt och omsorgsfullt som möjligt.

Under kvartalet bildades formellt det 50/50-ägda bolaget i samband med samriskprojektet i Polen tillsammans med Arctic Paper. Bolaget kommer att bygga och driva fabriken för produktion av formpressade fibertråg i stor industriell skala. Projektet följer tidplanen. Tillverkningskapaciteten är beräknad till cirka 80 miljoner förpackningar per år.

– Det ger oss ett starkt utgångsläge på den snabbt och långsiktigt växande marknaden för klimatsmarta livsmedelsförpackningar.

Bolaget flaggade även för nya investeringar i Sunne, se separat artikel. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079