23948sdkhjf

Kärnkraftverket får fortsätta 20 år till

Gamla drifttillstånden för kärnkraftverken löpte ut 2027 och 2030 men nu får de fortsätta till 2050.

Två reaktorer vid Lovisa kärnkraftverk i Finland får förlängt driftstillstånd till 2050, tidigare tillstånd gällde till 2027 respektive 2030.

– Det här beslutet är viktigt och välkommet inte bara för Fortum utan också för Finlands rena och framgångsrika framtid. Att fortsätta produktionen i Lovisa kraftverk är framför allt en investering i att se till att det finländska samhället får den el det behöver för att nå sina ambitiösa klimatmål. För att minska koldioxidutsläppen från industrin behövs stora mängder ren och tillförlitlig elproduktion, som inte bara kan täckas av förnybara och varierande produktionsformer. Som en stabil produktionsform är kärnkraften också en betydande möjliggörare för vind- och solkraftstillväxt i det nordiska elsystemet, säger Markus Rauramo, vd och koncernchef för Fortum i ett pressmeddelande.

För närvarande produceras ungefär 10 procent av Finlands elbehov vid de två reaktorerna som drivs av Fortum.

Under de senaste fem åren har Fortum investerat cirka 300 miljoner euro i Lovisa kraftverk. I samband med ansökan om verksamhetstillstånd meddelade Fortum i mars 2022 att investeringarna i samband med fortsatt och utökad verksamhet kommer att uppgå till cirka en miljard euro fram till 2050.

Fortums kärnkraftverk i Lovisa är det första kärnkraftverket i Finland. Lovisa kärnkraftverk har två kraftverksenheter, varav Lovisa 1 togs i bruk i februari 1977 och Lovisa 2 i november 1980.

Parallellt med förlängningen av Lovisa livslängd genomför Fortum en fördjupad studie av den ekonomiska bärkraften i att bygga ny kärnkraft i Finland och/eller Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079