23948sdkhjf

Forsmark har slagit rekord med 25,5 TWh

Det var full fart i el-produktionen vid Forsmarks kärnkraftverk under 2022. Aldrig tidigare har så mycket el producerats på kärnkraftverket.

Forsmark kan tryggt titulera sig som Sveriges största elproducent. 25 545 791 MWh är det nya produktionsrekordet. Enklare uttryckt handlar det om drygt 25,5 TWh vilket utgör närmare en femtedel av Sveriges elbehov. 

─ Vi gör ett fantastiskt bra resultat. Den provdrift på högre effektnivå som vi inledde i höstas på Forsmark 1 fortsätter i vår, när vi fått klart med nödvändiga tillstånd. Det gör att vi räknar med att fortsätta bidra på ett kraftfullt sätt till Sveriges elförsörjning, säger Forsmarks vd Björn Linde.

Samtliga tre reaktorer har haft bra produktionsår och för reaktorn Forsmark 2 handlar det om det bästa året sedan starten i början på 1980-talet. Även Forsmark 3 visar höga siffror.

År 2022 landar Forsmarks tillgänglighet på över 90 procent. Tillgängligheten är ett mått på hur stor del av tiden som anläggningen producerar för fullt.

─ Våra anläggningar är välskötta och våra medarbetare bidrar varje dag till att vi kan leverera fossilfri el med hög tillgänglighet till samhället, säger Torbjörn Wahlborg som är chef för Vattenfalls elproduktion i Norden.

Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vad tror skogsindustrin om elpriset?
Arbetsplatsolycka vid pappersindustri
Processen som gör nya batterier av gamla
Stora Enso investerar i Fors bruk
Ny process för kolfri stålåtervinning
Jubileum för avslutad metallkonferens
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.156