23948sdkhjf

Hur påverkas industrin av digtalisering?

AI, automatisering och robotar. Ord som är allt mer förknippade med olika arbetsplatser runt om i Sverige. Men hur påverkar det egentligen arbetsmiljön?

Nu ska nio forskningsprojekt undersöka saken. Afa Försäkring stöttar satsningen med 38 miljoner kronor. Det skriver Uppsala universitet.

I ett av projekten ska Åsa Cajander, som är professor vid institutionen för informationsteknik, ska tillsammans med kollegan Jessica Lindblom undersöka hur arbetsengagemanget förhåller sig till användningen av automatisering, AI och robotisering.

– Vi står inför en kris i anställdas arbetsengagemang. Enligt en Gallup-rapport som visar på alarmande siffror, toppade negativa arbetsrelaterade känslor år 2020 och det verkar inte som om trenden kommer att vända. Projektet kommer att undersöka vad det egentligen är som gör att människor känner sig oengagerade i sitt arbete, och hur det kopplar till digitalisering. Med den kunskapen kommer projektet att kunna utgöra en startpunkt i att vända trenden och återfå engagemanget för arbete, säger Åsa Cajander i en artikel på Uppsala universitets hemsida.

Projekten startar den 1 februari 2023 och kommer pågå i tre år.

Exempel på övriga projekt är:

  • Vägledning för digital automation och god arbetsmiljö
  • Operatörskompetens i automatiserade och virtuella miljöer (OKAVIM)
  • Hjälp eller Jippie? Robotkollegor i privat sektor
  • Vem gör vad när arbetsprocesser delvis automatiseras?

Mer info om de olika projekten hittar du hos Afa försäkring

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109