23948sdkhjf

De vill ersätta kol med cellulosa för renare luft

De har utvecklat ett högpresterande material från cellulosa som är fem till åtta gånger bättre på att fånga upp luftföroreningar än dagens lösning. Nu vill de ersätta luftreningens branschstandard kol med det nya materialet som dessutom ger mindre klimatpåverkan.

Företaget bakom materialet heter Adsorbi och är ett nytt bolag som Chalmers Ventures investerat i. Bolaget har under fler år forskat kring material där cellulosa är nyckeln till bättre uppsugning av luftföroreningar samt att göra branschen mer hållbar.

– Luftföroreningar orsakar både allvarliga hälsoproblem och skadar känsliga föremål. Att fånga upp luftföroreningar är livsviktigt, men idag innebär detta stor miljöpåverkan och fossila material. Vi vill ställa om värdekedjan till biomaterial och cellulosa istället för dagens lösning som ofta är tillverkat av fossilt kol, säger Hanna Johansson, vd för Adsorbi, i ett pressmeddelande. 

Allt från fordon till processindustri har stor nytta av mer effektiv och miljövänlig luftrening.  

– Vi inom Chalmers Ventures ser en mycket stor potential i Adsorbi. Dels i det framforskade materialet och dess betydelse för både som innovation inom filter och dess nytta för minskad klimatpåverkan. Men också i det grundteam som utgör bolaget. I teamet finns det mycket erfarenhet inom teknik och affärsutveckling, samt tidigare erfarenheter av att bygga bolag, säger David Storek, Business Coach inom Chalmers Ventures.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Vad tror skogsindustrin om elpriset?
Processen som gör nya batterier av gamla
Stora Enso investerar i Fors bruk
Ny process för kolfri stålåtervinning
Jubileum för avslutad metallkonferens
Nytt samarbete ska göra betong av havre
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.172