23948sdkhjf

Projekt ska ge säkrare elnät

Ett internationellt forskningsprojekt ska göra framtidens elnät säkrare med bland annat AI och blockkedjeteknik.

Elnäten blir alltmer digitaliserade och uppkopplade med sensorer och styrenheter, så kallade Internet-of-Things-noder. Men varje enskild nod har begränsad kapacitet och är sårbar för hackerattacker. Genom en ny metod att koppla ihop noderna, med hjälp av bland annat AI och blockkedjeteknik, kommer näten bli säkrare och kunna styras mer exakt.

Det internationella projektet CISSAN, Collective Intelligence Supported by Security Aware Nodes ska titta närmare på hur det kan gå till.

Deltagare är Affärsverken som i projektet kommer att klargöra vilka krav och behov som finns i denna viktiga infrastruktur, nu och i framtiden. Blekinge Tekniska Högskola ges möjlighet att bedriva forskning inom området tillsammans med andra internationella lärosäten. Techinova och AddSecure är elnätsexperter och utvecklar produkter som ger högre säkerhet och mer effektivitet i eldistributionsnätet. I projektet deltar även företagen Savantic, Clavister och Arctos Labs som bidrar med expertis inom AI, cybersäkerhet och edge computing. Blue Science Parks uppgift är att koordinera den svenska delen av projektet.

Projektet är ett internationellt samarbete mellan Finland, Österrike, Luxemburg, Spanien och Turkiet.

Projektet har fått 12,7 miljoner kronor i bidrag från EU och Vinnova som ska fördelas till företag och akademi. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141