23948sdkhjf

Drygt 150 miljoner till metallforskning

Ett antal forskningsprojekt inom innovationsprogrammet Metalliska material har beviljats stöd, totalt rör det sig om cirka 155 miljoner kronor.

Totalt 22 forskningsprojekt inom innovationsprogrammet Metalliska material utlysningar får dela på cirka 155 miljonerr kronor. 
Åtta projekt är inom utlysningen ”Språngbräda till framtidens metalliska material – steg 2”. De får totalt cirka 60 miljoner kronor. 

Resterande projekt återfinns inom utlysningen ”Hållbar metallindustri – Effektiva materialflöden".

Det är innovationsmyndigheten Vinnova som beviljat stöd till 14 nya forskningsprojekt. Projekten har för avsikt att stärka svensk industris omställning till ett hållbart samhälle, en omställning som kräver effektiva och hållbara materialflöden.

Eftersom fler sektorer ställer om, ökar behovet av hållbar metallanvändning hos metallindustrin.

Hållbarhet genomsyrar allt vad metallindustrin gör just nu. I utlysningen ”Effektiva materialflöden” erbjöd vi finansiering dels för att ta fram material som bidrar till hållbarhet, dels för att anpassa de interna processerna till de nya krav som ökad hållbarhet ställer. De 14 projekt som blev beviljade handlar om cirkularitet, spårbarhet, hälsa och säkerhet och resurseffektivitet. Kanske inte så nytt och spännande, men helt nödvändigt, säger Gert Nilson som är programchef för Metalliska material i ett pressmeddelandet.

Utlysningen avser stärka svensk metall- och verkstadsindustri genom att ligga i framkant gällande teknik, ekonomi och miljö genom framväxande teknologier och angreppssätt.

För att vara konkurrenskraftig och hållbar behöver svensk metallindustri alltid använda bästa möjliga lösningar. Den här utlysningen har vi gjort för att ge industrin möjligheter att titta närmare på den teknik som kommer ”runt hörnet” och vilka problem den tekniken kan bidra till att lösa. Som väntat blev det en del AI och lösningar för vätgassamhället i portföljen, men också annat spännande som kan vara viktigt att vi tar med oss in i framtiden, säger Gert Nilsson, Programchef för Metalliska material.

Mer information om de pågående projekten som beviljats stöd, finns här.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094