23948sdkhjf

Den energitunga industrin kan vänta extrema effekter

Det höga priset på el gör att delar av den tunga industrin, har extrema effekter att vänta. Detta enligt Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer som pratat med Dagens industri.

Det höga elpriset kan försätta flera energitunga bolag i svåra situationer. Till Di Tv säger Christian Kopfer att priserna vi ser idag är på ohållbara nivåer.

Det riskerar att slå undan benen på hela den energitunga industrin på kontinentaleruropeisk nivå.

Enligt honom kan bara energikostnaden inom en del branschen, komma att bli högre än själva marknadspriset för produkten som produceras framöver.

Om vi får ett spotpris på el i Tyskland på 800 euro per megawattimme, så innebär det en kostnad för ett eldrivet stålverk på 800 euro per ton stål, och i dag ligger priset på stål under det, och då är det bara kostnaden för energin, säger han till Di TV.

Han fortsätter: 

Ligger priset kvar på de här höga nivåerna är hela industrin konkurshotad, eller så måste priserna upp och då är vi tillbaka i den inflationistiska trenden igen, säger han.

Christian Kopfer menar att det från industrins håll hittills inte varit så negativa tongångar, elpriset till trots, men att det kommer att förändras.

Bolagen har fått med sig jättestarka prisökningar, så man har kunnat kompensera högre kostnader med ännu högre priser. Därför har vi sett högre marginaler i rapporterna. Men nu vänder det, speciellt hos de kapitaltunga industrierna, säger han. 

Han avslutar:

Kostnaderna fortsätter att stiga, framför allt på energi. Samtidigt sjunker priset på industriprodukter, såsom metaller, sågade trävaror och stål.

Källa: Dagens industri

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny strategi - Stor potential för energieffektivisering
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.096