23948sdkhjf

Luleå tecknar avsiktsförklaring om vätgasfabrik för 2 miljarder

På måndagen skrev Luleå kommun och Uniper på en avsiktsförklaring att den så kallade vätgashubben ska realiseras i närtid.

Nu återstår bara markanvisningen på tretton hektar – ett område som motsvarar 26 fotbollsplaner.

Tillsammans med Luleå hamn, Luleå Energi, ABB och ESL Shipping planerar Uniper att etablera en regional vätgashubb i Luleå där vätgasen kan användas i den regionala processindustrin, omvandlas till elektrobränsle för fartygsbränsle eller exporteras fossilfri vätgas till industrin, skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande.

– I den gröna omställningen av industrin är vätgas gjord av förnyelsebar energi en viktig del. Vätgasen kommer användas både i industrin och för transporter, säger Carina Sammeli, kommunalråd Luleå.

– Jag skulle bli förvånad om det ger mindre än 100 nya jobb, säger hon vidare. 

Projektet är nu i en fas där Uniper ska identifiera ett lämpligt landområde i Luleå kommun för att kunna utvärdera i vilken omfattning BotnialänkenH2 kan realiseras. Under sommaren inledde Uniper en förstudie för att utvärdera tekniska förutsättningar, mark- och infrastrukturbehov.

– Avsiktsförklaringen med Luleå kommun är ett viktigt steg i arbetet med att etablera BotnialänkenH2, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157