23948sdkhjf

Så ska Bodens kommun sälja mark till H2 Green Steel

Bodens kommun har valt bilda två nya kommunala bolag för att sedan sälja dessa till H2 Green Steel med mark som stålföretaget idag arrenderar.

De nya bolagen är Bodens Stålverk Fastighet AB och Bodens Vätgas Fastighets AB. Bolagens syften är att exploatera och utveckla mark för stålverks- och vätgasverksamhet. Plan- och exploateringschefen Lars Andersson kommenterar bolagsbildningen.

Det är säkrare att överlåta fastigheterna parkerade i bolag om kommunen vill köpa tillbaka marken, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Lars Andersson menar att de inte gör någon affär med H2 Green Steel nu.

Vi gör ingen affär nu utan vi bildar våra kommunala bolag. Det är enbart det som kommande beslut handlar om. Dessa bolag kommer dels att köpa in mark från kommunen och i nästa steg så säljer sedan kommunen bolagen till H2 Green Steel. Den stora affären med försäljningen kan förhoppningsvis ske under tidig höst, säger Lars Andersson.

Om en vecka ska ärendet upp i kommunstyrelsen och kommer formellt antas i fullmäktige den 22 augusti.

Det nya bolaget Bodens Stålverk AB avses förvärva 216 hektar och Bodens Vätgas Fastighets AB är tänkt att köpa mark på 50 hektar.

Motivet för försäljning i bolagsform är att parterna då inte är bundna av jordabalkens tvingande bestämmelser, något som annars gäller vid en normal fastighetsförsäljning.

Källa: Norrländska Socialdemokraten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112