23948sdkhjf

De får leta efter viktiga metaller

Gruvföretaget Rolling Road Exploration har fått godkännande av Bergsstaten att söka efter bland annat kobolt, guld, silver och koppar i Enköpings, Heby och Uppsala kommuner.

Tillståndet omfattar undersökning av kobolt, guld, silver, nickel, koppar, rutenium, rodium, palladium, iridium och platina och gäller i tre år.

Företaget planerar att genomföra geofysiska mätningar, geokemiska provtagningar och borrning med fokus att upptäcka nickel- och koboltfyndigheter.

Nickel och kobolt är viktiga metaller i batterier som bland annat används i elbilar. Undersökningstillståndet ger Rolling Road Exploration ensamrätt att kartlägga berggrunden i området. Det ger också företräde till bearbetningskoncession av fyndigheten, det vill säga tillstånd till gruvbrytning.

Men mycket återstår innan det eventuellt kan bli en gruva i exempelvis Österunda. Först krävs arbetsplan, sedan flera steg som kräver tillstånd innan Bergmästaren kan besluta om bearbetningskoncession. Till sist krävs miljötillstånd av Mark- och miljödomstolen.

Källa: Enköpings-Posten

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny strategi - Stor potential för energieffektivisering
Stora Enso och Gränges vill bygga klimatneutral bil
Nu ökar de takten för koldioxidinfångning
Räcker elen till SSABs omställning?
SCA klara med nya pappersmaskinen ett kvartal för tidigt
Rottneros kvartalsrapport "Turbinhaveri minskade resultatet"
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
UochD

Sänd till en kollega

0.094