23948sdkhjf

De får leta efter viktiga metaller

Gruvföretaget Rolling Road Exploration har fått godkännande av Bergsstaten att söka efter bland annat kobolt, guld, silver och koppar i Enköpings, Heby och Uppsala kommuner.

Tillståndet omfattar undersökning av kobolt, guld, silver, nickel, koppar, rutenium, rodium, palladium, iridium och platina och gäller i tre år.

Företaget planerar att genomföra geofysiska mätningar, geokemiska provtagningar och borrning med fokus att upptäcka nickel- och koboltfyndigheter.

Nickel och kobolt är viktiga metaller i batterier som bland annat används i elbilar. Undersökningstillståndet ger Rolling Road Exploration ensamrätt att kartlägga berggrunden i området. Det ger också företräde till bearbetningskoncession av fyndigheten, det vill säga tillstånd till gruvbrytning.

Men mycket återstår innan det eventuellt kan bli en gruva i exempelvis Österunda. Först krävs arbetsplan, sedan flera steg som kräver tillstånd innan Bergmästaren kan besluta om bearbetningskoncession. Till sist krävs miljötillstånd av Mark- och miljödomstolen.

Källa: Enköpings-Posten

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109