23948sdkhjf

Bättre elbilstillverkning med svenska metaller

Ökad svensk utvinning av metaller och mineral kan ge elbilstillverkningen minskade utsläpp menar gruvbranschen.

Enligt vissa bedömare kommer det år 2030 finnas mer än 15 gånger så många elbilar som idag i Sverige.

Den svenska gruvbranschen genom samarbetsprojektet "Den svenska gruvan" publicerar nu en sammanställning som de menar visar att  om de bilarna framställs av koppar och järn som brutits och förädlats här i Sverige i stället för på annat håll i världen skulle klimatnyttan vara stor. 

I exemplet koppar behövs 53 kg per bil vilket innebär ett kopparbehov på cirka 84 800 ton för den svenska elbilsmarknaden. Jämfört med ett globalt genomsnitt skulle en svensk produktion av denna koppar innebära 212 000 ton lägre utsläpp av koldioxid än om den importerades från ett globalt genomsnitt.

Utsläppen för järn skulle vara nästan 2,9 miljoner ton lägre än om den importerades. Total över 3 miljoner ton koldioxid, och det redan innan bilarna är producerade. Det motsvarar utsläpp från 1,6 miljoner fossilbilar på ett år. 

De menar också att några av de viktiga ämnen som finns i svensk berggrund och som behövs i produktionen av elbilar men inte bryts idag är kobolt, grafit och nickel. Genom att Sverige tar tillvara fler möjligheter att själva utvinna mer metaller och mineral skulle klimatvinsterna bli ännu större. Dessutom skulle det minska beroendet från länder som Ryssland, Kina och Kongo.

– Det finns stora outnyttjade fyndigheter av både de ämnen vi bryter idag och av andra viktiga ämnen som exempelvis litium och grafit. Sverige har därför en stor möjlighet att ta ansvar genom att bidra till klimatomställningen, men för att göra det krävs mer riktad forskning inom det här området, mer innovation och snabbare tillståndsprocesser, säger Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation och biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.

"Den svenska gruvan" är ett gemensamt projekt mellan bland annat Boliden, LKAB, Epiroc, Sandvik, ABB, Zinkgruvan Mining, Copperstone och Svemin. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109