23948sdkhjf

Rättslig prövning av regeringens gruvbeslut

Det kommer att bli rättsliga åtgärder efter regeringens tillstånd till bearbetningskoncession i Gállok/Kallak.

Samebyn Jåhkågasska tjiellde kommer att ta till rättsliga åtgärder efter regeringens tillstånd till bearbetningskoncession för det svenskregistrerade bolaget Jokkmokk Iron Mines, dotterbolag till Beowulf Mining för en gruva i Gállok/Kallak. Det meddelar samebyns advokater i ett pressmeddelande.

De menar att samebyn är den del som kommer påverkas mest av den planerade gruvan där renbetesmaker kommer att skäras av. 
”Detta kommer att få förödande konsekvenser för renskötseln i samebyn och i förlängningen utgör etableringen ett hot mot hela den samiska kulturen i området”, skriver advokaterna.

Vd:n för Beowulf Mining, Kurt Budge kommenterar detta i ett pressmeddelande:
– Företaget och dess anställda erkänner de traditionella ägarna av markerna vid Kallak, tidigare äldste, nuvarande och framväxande ledare, och vi är tacksamma för det bidrag som samisk kultur gör till våra liv och samhället i stort.

Han fortsätter: 

– Förra veckan skrev jag till ordföranden för Jåhkågasska tjiellde, med en önskan att på ett respektfullt sätt återkoppla med honom, för att bygga ett ramverk för pågående godtrosdialog och gemensam utveckling av ett engagemangsavtal, som kan fastställa de ömsesidigt överenskomna villkoren. genom vilket engagemang och samråd kommer att ske mellan oss i samband med Kallakprojektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094