23948sdkhjf

Vattenfall säljer gaskraftverk

Vattenfall säljer ett av sina gaskraftverk i Nederländerna.

Vattenfall och RWE har kommit överens om att RWE tar över gaskraftverket Magnum i holländska Eemshaven från Vattenfall från och med den 30 september 2022. Intäkterna från försäljningen på 500 miljoner euro kommer att ge Vattenfall mer resurser att investera i energiomställningen, till exempel i fossilfria energiprojekt som vindkraft till havs och fjärrvärme och kyla.

Alexander van Ofwegen, chef för Vattenfalls Dutch Heat-verksamhet och CFO Vattenfall i Nederländerna:

– I RWE har vi hittat en expert och erfaren köpare inom energiområdet med en tydlig roll för Magnum-anläggningen i framtiden. Detta ger medarbetarna trygghet och möjlighet att vidareutveckla sig själva och kraftverket. Magnum är en lönsam och toppmodern gaseldad anläggning med en viktig roll för försörjningstryggheten i Nederländerna.

Magnums gaseldade elverk består av tre så kallade kombinerade gasturbiner, som tillsammans har en total kapacitet på 1 410 MW. Magnum är "vätefärdigt" och kan göras tekniskt lämpligt för att köras delvis eller till och med helt på vätgas.

I avtalet ingår även en solcellspark med en kapacitet på 5,6 MW. Solcellsparken med cirka 18 000 solpaneler ligger i Magnum-anläggningens terräng.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093