23948sdkhjf

Ny process gör kalkindustrin fossilfri

Samarbete och en innovationen med namnet Electric Arc Calciner (EAC), kan elektrifiera tillverkning av bränd kalk, samtidigt som processen separerar och fångar in koldioxid från kalkstenen. Tekniken har potential att ta bort utsläpp från kalkbranschen.

Kalk är ett av de vanligaste materialen i världen. Det används i tillverkningen av bland annat stål, byggmaterial, papper och vid vattenrening. Kalkindustrin är bland de tio största utsläpparna i världen. I Sverige står de tillsammans med cementindustrin för 19 procent av koldioxidutsläppen enligt statistik från Naturvårdsverket.

Vid tillverkning av kalk används en teknik som kallas för kalcinering. I den processen sker koldioxidutsläpp vid två tillfällen, dels vid den fossilt drivna upphettningen, dels då kalkstenen uppnår höga temperaturer.

Företaget SaltX har nu kommit med en innovation som enligt bolaget ersätter det fossila bränslet med förnybar el och koldioxidutsläppen vid upphettningen kommer ut som en biprodukt vid tillverkningen och behöver då inte fångas in i en särskild process. Lars Croon, Head of Process, på SaltX berättar:

– Dagens tillverkningsprocess för kalk och cement är omodern och helt ohållbar. Här måste utsläppen reduceras kraftigt och det är nu. I vårt utvecklingsarbete har vi tänkt om från grunden och applicerat ny teknik och kunskap. Vi kan med vår nya teknik bränna kalk i en snabb, flexibel och skalbar process – som dessutom gör slutprodukten fossilfri.

Testerna har uppnått industrins krav på kalcineringsgrad är verifierad av flertalet aktörer, vilket har skapat ett betydande intresse på marknaden. Till följd av det ökade marknadsintresset har SaltX och ABB fördjupat sitt samarbete för en elektrifiering av kalkindustrin. Carl-Johan Linér, vd för SaltX kommenterar:

– Elektrifiering av energikrävande industri är avgörande för att klara den gröna omställningen. Här har kalkindustrin ett stort ansvar att axla. Med vår patentsökta elektrifierade  kalcineringsteknik möjliggörs produktion av kalk som är fri från koldioxidutsläpp vilket är ett stort och viktigt steg för industrin att ta.

Innovationen kommer även att användas som laddningsreaktor för SaltX energilagringslösning för att kunna öka laddningstemperaturer vilket ger ökad effekt och skalbarhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094