23948sdkhjf

Efterfrågan på stål tros öka

Trots turbulenta tider visar Worldsteels prognoser att efterfrågan på stål kommer att öka med 0,4 procent i år. Ökningen blir 2,2 procent nästa år, om prognosen slår in.

Pandemin har lugnat ner sig, men kriget i Ukraina har inneburit nya utmaningar och oro för stålindustrin i hela Europa.

Det råder stor osäkerhet om vad som händer i framtiden, men Worldsteel tror att efterfrågan på stål kommer att öka med 0,4 procent i år, efter en ökning med 2,7 procent 2021. Och nästa år bedömer Worldsteel att ökningen slutar kl. 2,2 procent.

– Prognosen bygger på den mänskliga och ekonomiska tragedin till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Vi hoppas alla på ett snabbt och fredligt slut på detta krig så snart som möjligt, säger Maximo Vedoya. Han är ordförande för Worldsteels Finance Committee, som gör prognoser för organisationen.

Siffrorna från Worldsteel präglas av stor osäkerhet på grund av kriget i Ukraina och det är också tydligt att olika regioner kommer att märka konsekvenserna av kriget på olika sätt.

Men vad som är säkert är att stålindustrin kommer att känna av kriget med högre energi- och råvarupriser och framför allt råvaror för stålproduktion. Värdekedjan kommer att fortsätta att vara instabil.

Prognoserna för 2023 bygger på att kriget i Ukraina upphör under innevarande år, men att sanktionerna mot Ryssland kommer att fortsätta.

Kina såg en markant nedgång i efterfrågan på stål förra året, och Worldsteel tror att efterfrågan kommer att förbli oförändrad i år.

Konstruktion

Det globala byggandet fortsätter att växa efter flera nedläggningar under 2020 och 2021. Förra året skedde en ökning inom denna sektor med 3,4 procent trots en nedgång i Kina. Worldsteel förväntar sig att sektorn kommer att fortsätta att gå bra under flera år framöver, trots högre kostnader.

När det gäller bilindustrin är läget mer osäkert och förra året var en besvikelse för denna bransch med utmaningar i leverantörskedjan. Kriget i Ukraina kommer sannolikt att leda till ytterligare förseningar för industrin att återgå till en mer normal värdekedja, särskilt i Europa.

Elbilsboom globalt

Trots en nedgång i bilproduktionen har elbilssegmentet exploderat under pandemin. 6,6 miljoner elbilar såldes över hela världen 2021, vilket var nästan en fördubbling från föregående år. Andelen elbilar av det totala antalet sålda bilar ökade från 2,49 procent 2019 till 8,5 procent 2021 världen över.

Källa: Worldsteel

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.455