23948sdkhjf

Vill komma igång snabbare med gruvan

Mineralprospekterings- och utvecklingsbolaget Beowulf kan komma att starta sitt järnmalmsprojekt i Kallak tidigare.

Detta efter att under veckorna sedan den svenska regeringen beviljade exploateringskoncessionen för Kallak –  ha sett över arbetsflöden och tidslinjer.

Tidigare har företaget föreslagit att Kallak skulle kunna vara i produktion inom fyra till fem år. Nu överväger de hur detta kan förkortas genom lokala partnerskap, större samarbete och effektiva utvecklings-, ansöknings- och tillståndsprocesser.

Beowulf skriver att med det nu fattade beslutet kan en meningsfull dialog återupptas om hur Beowulf avser att engagera sig med lokalsamhället i Jokkmokk, inklusive samiska renskötare.

Vidare har företaget varit i kontakt med ingenjörskonsulter som ska stödja slutförandet av en scoping-studie och färdplan för pre-feasibility, infrastrukturoperatörer, tekniska experter, angående Kallak resurs- och malmförädling, potentiella kunder, strategiska partners och investerare. 

– Det var en lång väg att komma till ett positivt beslut om exploateringskoncessionen. Tiden sedan den 22 mars har ägnats åt hur vi kan göra vägen framåt, mot att bygga en gruva, mycket kortare, säger Kurt Budge, verkställande direktör för Beowulf i ett meddelande.

Beowulfs fakta om Kallak:

Kallak ligger cirka 40 kilometer väster om Jokkmokk i Norrbottens län, norra Sverige, 80 kilometer sydväst om Malmbergets stora järnmalmsbrytning och cirka 120 kilometer sydväst om LKABs Kiruna järnmalmsgruva.

Testarbeten på Kallakmalm har producerat ett koncentrat med 71,5 procent järninnehåll med minimalt med skadliga komponenter.

I Kallakområdet har 389 miljoner ton järnmineralisering uppskattats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093