23948sdkhjf

Regeringen vill garantera tre miljarder till kritiska råvaror

Regeringen föreslår en råvarugaranti om tre miljarder kronor som ett nytt handelspolitiskt instrument för att försäkra kritisk råvaruimport till industrin.

Bakgrunden regeringen ger är att svensk industri möter hård konkurrens från internationella aktörer. Den gröna omställningen har ökat efterfrågan på kritiska råvaror och dessutom stiger råvarupriserna nu markant sedan Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina.

Regeringen vill att garantin främja en fortsatt utveckling av en resurseffektiv och hållbar industri som bidrar till att upprätthålla en konkurrenskraftig svensk, men även europeisk, ekonomi och sysselsättningsgrad i regioner där sådan industri finns eller planerar att etablera sig.   

– Att försäkra tillgång till kritiska råvaror till industrin är av stor vikt för konkurrenskraft och den gröna omställningen. I följderna av Rysslands invasion av Ukraina har tillgången till kritiska råvaror drastiskt påverkats. Det är ett hot mot svensk industri, mot jobben och den gröna omställningen, där svenska företag ligger i framkant i sin export till omvärlden. Därför är det här nya instrumentet så viktigt eftersom det säkrar industrins gröna omställning på lång sikt och stärker Sverige, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) i ett pressmeddelande.

Garantin kan bland annat öppna för nya gruvor i Latinamerika och Afrika och säkra den svenska industrins behov av metaller, enligt utrikeshandelsministern skriver Dagens Nyheter.

– Jag kan inte se att Sverige återupptar handeln med Ryssland så länge som Putin sitter vid makten. Kriget i Ukraina är en väckarklocka för att hindra beroende av ett enda land. Råvarugarantin är ett instrument för att sprida risker till flera olika länder. Det är bråttom. Inte bara på grund av Rysslands invasion av Ukraina utan också för att klara klimatomställningen, säger Anna Hallberg till tidningen och tillägger:

– Parallellt med det här inför EU en ny lagstiftning, Human rights due diligence, som ökar företagskraven. Om ett svenskt industribolag bidrar, genom råvarugarantin, till att öppna en mineralgruva någonstans i världen har det ansvar för gruvans miljö och arbetsvillkor. Det blir win-win ur både klimat- och sociala hållbarhetsperspektiv.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094