23948sdkhjf

Halv miljard till framtidens elsystem

Energimyndigheten satsar totalt 552 miljoner på sitt nya forsknings- och innovationsprogram Framtidens elsystem. ''Den här satsningen är nödvändig'', säger Energimyndighetens generaldirektör.

Programmet har fokus på elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Programmets övergripande syfte är att möta utmaningar kopplat till en utökad elektrifiering och målen om ett hållbart energisystem.

– Den här satsningen är nödvändig för att främja och underlätta den elektrifiering vi behöver säkra för omställningen till morgondagens hållbara energisystem. Vi behöver ta fram och testa nya lösningar som möjliggör en betydande elektrifiering inom fler sektorer samtidigt utan att riskera elsystemets försörjningstrygghet, konkurrenskraft eller ekologiska och sociala hållbarhet, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén i en kommentar.

Vad krävs för att få en trygg elförsörjning och att uppnå målet om ett hållbart energisystem? Jo, genom att överföring och produktion av el samverkar med en fungerande elmarknad.

Ambitionen är att elnäten ska möjliggöra utvecklingen mot en allt större andel förnybar elproduktion och en elektrifiering av samhället.

– En viktig del av programmet handlar om helhetssyn kopplat till nya utmaningar inom elsystemområdet och de behov som uppstår vid en ökad elektrifiering i samhället. För att möta nya förväntningar på elsystemet och för att nå uppsatta energi- och klimatpolitiska mål behövs en kombination av ny teknik, nya tjänster och ökad kunskap, säger Fredrik Brändström, programansvarig på Energimyndigheten i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kraftverket får stanna i Sverige
Bättre återvinning av batterier med ny process
Samarbete mellan H2 Green Steel och Luleå Hamn
Klartecken till H2 Green Steels stålverk
AI ger bättre kopparutvinning
LKAB kommer inte leverera till H2 Green Steel
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109