23948sdkhjf

Kina kan ta över tillgången på metaller 

Importstopp av metaller kan leda till att Kina tar viktiga marknadsandelar från väst. Det menar André Månberger, forskare i miljö- och energisystem vid LTH och Lunds universitet som forskar om energisäkerhet.

I artikeln Så påverkar kriget i Ukraina tillgången på energi, metaller och mat försöker han bland annat reda ut hur kriget i Ukraina påverkar tillgången på metaller.

Nickel och palladium är två metaller Ryssland är stor exportör av. De används exempelvis i stålproduktion och elbilsbatterier respektive katalysatorer för avgasrening och bränsleceller.

Men enligt André Månberger hamnar västländerna i en svår situation kring hur de ska välja. Minskar man importen blir konsekvensen förmodligen att framförallt Kina istället tar över ryska gruvor och råvaror.

På sikt skulle ökat kinesiskt inflytande därmed kunna göra det svårare för europeiska bolag att importera råvaror från Ryssland. Om dessa råvaror istället används av kinesiska företag som i sin tur utvecklar färdiga produkter kan det leda till att Europa sedan tvingas köpa färdiga istället för att bygga egna.

– Det är det som är problemet med sanktioner. Ska sanktioner bli riktigt verkningssamma krävs att det är tillräckligt många som bojkottar. Annars blir det för många kryphål, säger André Månberger i ett meddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095