23948sdkhjf

Nytt användningsområde för grafen

SIO Grafen är ett av sjutton strategiska innovationsprogram och drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 

I det genomförda projektet Ny generation grafenbelagda textilier för försvarsapplikationer inom programmet identifierades produkter där grafen skulle kunna utgöra en stor förbättring av produktens egenskaper.

Det visade sig att grafen i tyg skulle kunna ge framtidens kamouflage. För i militärt kamouflage ska elektriskt ledande textilier skydda mot radarspaning. Nu har Saab Barracuda och Linköpingbolaget Grafren testat möjligheterna med grafen i tygs fibrer.

– Vi ser mycket positiva resultat. Elektriskt ledande textil ingår i flera produkter hos oss på Saab Barracuda och resultaten kan användas i samtliga, säger Johan Jersblad, utvecklingsingenjör på Saab Barracuda i ett meddelande.

Grafen ska ha en extrem elektrisk ledningsförmåga och samtidigt hjälpa till att reducera vikten på produkterna, berättar de.

Hur gick processen då till?

Jo, textil belades med grafen via Grafrens beläggningsteknologi. Bolagets vd Erik Khranovskyy har forskat i drygt 15 år och företaget jobbar nu med materialets kvalitet och integration med textilfibrer.

– Grafenets kvalitet är en avgörande faktor för de flesta användningsområden. Vi har en patenterad metod för att rengöra grafen och separera det i olika graderingar. Därefter integreras grafen i tyget på nano-nivå, för en elektriskt ledande hud runt varje fiber. Då blir hela tyget elektriskt ledande. I vår process använder vi endast grafen och vatten, inte bindningsmedel, polymer eller metall, säger Erik Khranovskyy i meddelandet och Johan Jersblad avslutar:

– En nyckel till framgång är förmodligen att arbeta mer med den underliggande textilen för att optimera den för grafenbeläggning vilket innebär fördjupat arbete med textiltillverkare. Vidare är det viktigt att få ner priset på grafen och att industrialisera tillverkningsprocessen på ett kostnadseffektivt sätt innan nya produkter kan komma på marknaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095