23948sdkhjf

Nytt steg för energilagring i gruvor

Sustainable Energy Solutions, SENS, och Veidekke har tecknat överenskommelse om att gemensamt utreda och genomföra pumpkraftverk i nedlagda nordiska gruvor. 

Uttjänade gruvor får nu ett möjligt användningsområde. Tanken är de ska bidra till positiv påverkan på elnätet och minska koldioxidutsläppen.

Denna typ av samarbete är betydelsefullt då det svenska elnätet utsätts för större påfrestningar som följd av ett mer volatilt elsystem med en ökande andel intermittent produktion, såsom sol- och vindkraft. Ökad energilagring kan bidra till att nätet och elpriserna stabiliseras.

– Det känns spännnande att vara med och bidra inom ett så högaktuellt område. Klimatfrågan och vår framtida energiförsörjning är avgörande för vårt samhälle. Vi vill ta till vara på alla goda idéer som bidrar till hållbara lösningar, säger Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef för Veidekke Infrastruktur i Sverige i en kommentar. 

Det som är speciellt med att bygga pumpkraftverk i gruvor är att miljöbelastningen minskar kraftigt jämfört med andra typer av projekt. 

– Det är roligt att våra lösningar på pumped hydro-området nu blivit mer allmänt kända. Genom det här samarbetet ser jag hur vi ökar säkerheten för genomförbarhet av projekten. Vi tror att det finns ett stort intresse för att finansiera den här typen av tillgångar, säger Lise Toll, vd för Sens i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093