23948sdkhjf

De hittar kobolt och tellurium i Norge

Arctic Minerals har identifierat signifikanta värden i form av batterimetallen kobolt och semimetallen tellurium i sitt guld- och koppar-projekt Bidjovagge i Norge.

Arctic Minerals kallar sig en nordisk gruvjunior. Den huvudsakliga verksamheten är prospektering efter koppar, zink, guld och andra batterimetaller i norra och mellersta Finland. Koncernen har även mineralrättigheter i Norge. Och det är i Norge det nu hettat till.

Fyndet är resultatet av en genomförd studie av analyser från kärnborrningar från perioden 2007 - 2012.

I hittills 144 analyserade malmskärningar återfinns halter överskridande 1 000 ppm – 0,1 procent kobolt, och med en högsta halt om 7 780 ppm – 0,78 procent kobolt. Flera av dessa högt uppmätta halter återfinns i skärningar av betydande längd.

I hittills 45 analyserade malmskärningar har halter överstigande 100 ppm – 0,01 procent tellurium påvisats, med högsta halten 500 ppm – 0,05 procent. Liksom för kobolt finns tellurium i skärningar av betydande längd.

Malmmineralogin – hur kobolt och tellurium uppträder kräver vidare undersökningar. De höga halterna av både kobolt och tellurium ser ut att finnas antingen i eller i närheten av guld-kopparmineraliseringarna i Bidjovagge. Av historiska borrhål är det än så länge färre än 10 procent av borrkärnorna från alla hittills borrade kärnborrhål som har analyserats för kobolt och tellurium. Det finns därför en betydande potential att upptäcka fler områden med höga halter av kobolt och tellurium i Bidjovagge malmzon.

– Den påvisade kobolt- och telluriumpotentialen i Bidjovagge ökar ytterligare värdet av hela gruvprojektet. Dessa upptäckter är en fortsättning på den uppdatering av mineraltillgången för guld och koppar som vi presenterade i december 2021. Under 2021 beviljades vi även en förlängning av de äldre bearbetningskoncessionerna i Bidjovagge. Vi beviljades också förra året sex nya undersökningstillstånd av DMF, myndigheten som ansvarar för mineralrättigheter i Norge, kommenterar vd Jonatan Forsberg i ett meddelande och tillägger:

– Vår bedömning är att dessa nya undersökningstillstånd har potential för ytterligare fyndigheter. Sammantaget har vi nu en solid grund för fortsatt utveckling av Bidjovagge gruvprojekt mot framtida gruvdrift.

Arctic Minerals har inlett en process för att söka en partner för att vidareutveckla Bidjovaggeprojektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078