23948sdkhjf

Misstänkta drönarflygningar över svenska kärnkraftverk

Under kvällen den 14 januari gjordes observationer av vad som bedöms vara drönare vid svenska kärnkraftverk. Nu utreds drönarflygningarna som en nationell särskild händelse.

Kärnkraftverk är klassificerade som skyddsobjekt och säkerheten är av hög säkerhet. Av den anledningen råder det flygförbud över och runt anläggningarna sedan 2015. Den som flyger med drönare över skyddsobjektets angivna avstånd begår därför en lagöverträdelse. Detta är straffbart.

Polisen har bekräftat att drönare observerats vid Forsmark och Oskarshamn på fredagen. Objektet ovanför Ringhals har inte identifierats.

Vid Forsmark var det en vakt som uppmärksammade drönaren. Den ska ha varit så pass stor att den kunde stå emot kraftig vind över området.

Polisen försökte få tag på inkräktaren, men lyckades inte. 

– Första iakttagelse från patrull gjordes vid klockan 20.51 och vi tappade kontakten med drönaren klockan 22.10, säger Petra Blomqvist,presstalesperson på polisens Region Mitt, till SVT Uppsala.

Vid samma tidpunkt sågs också objekt i luften i närheten av kärnkraftverken i Oskarshamn. Enligt polisen i Region Syd är det oklart om föremålet rörde sig över eller omkring kärnkraftverket.

– Det är ytterst allvarliga händelser. Vi utreder ett eventuellt samband, genom nationell samordning, mellan händelserna, säger polisens presstalesperson Petra Blomqvist.

Även Ringhals och Barsebäck har larmat om objekt i luften. Dock skrev polisen på sin hemsida att det inte rörde sig om att drönare hade setts.

För närvarande finns det ingen misstänkt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094