23948sdkhjf

De viktigaste processnyheterna 2021

Vi har samlat Process Nordics mest lästa artiklar från 2021. Missa inte de viktigaste nyheterna inom bas- och processindustrin - nedan kan ni läsa om topp tio!

Plats nr 10. Brand hos Stora Enso
Åtta enheter från räddningstjänsten kämpade med en brand hos Stora Enso i Hyltebruk i början på mars förra året. 
Läs mer 

9. Holmen tvingas stänga två pappersmaskiner
Holmen stängde i februari två av sina pappersmaskiner vid pappersbruken i Hallsta och Braviken i på grund av det höga elpriset. Stängningen var dock bara tillfällig. 
– Jag är allvarligt oroad. Den elintensiva industrin är oerhört betydelsefull för svenskt välstånd och skapar hundratusentals jobb och stora exportinkomster, sa Henrik Sjölund. 
Läs mer 

Bravikens pappersbruk fick stänga tillfälligt på grund av elpriset. Foto: Holmen 

8. Brand hos SCA
En brand vid SCA:s anläggning i Obbola väckte intresse i juni. Ingen skadades av branden som snart kunde släckas. 
–Vi har brand under lite plåt, men det är inte så mycket brännbart just där. Men det brinner lite men det är mycket damm vilket man är orolig för, sa Niklas Bergman, inre befäl vid räddningstjänsten.
Läs mer 


Bruket i Obbola, bilden tagen före branden. Foto: Bergslagsbild / SCA 

7. Nu klart: Massaproduktionen stänger
Nordic Paper beslutade i maj att stänga produktionen av pappersmassa vid bolagets anläggning i Säffle. Samtidigt ökade bolaget produktionen av papper vid fabriken. 
Läs mer 


Bruket i Säffle. Foto: Nordic Paper 

6. BillerudKorsnäs köper bolag för 7,5 miljarder
Precis i slutet av året meddelade BillerudKorsnäs att de ska förvärva Verso, en tillverkare av bestruket papper. Köpet kostade 7,5 miljard svenska kronor och BillerudKorsnäs aviserade samtidigt att de tänkte bygga om Versos anläggning för cirka 9 miljarder kronor. 
– Kombinationen av BillerudKorsnäs expertis inom högkvalitativa förpackningsmaterial av nyfiber och Versos attraktiva tillgångar skapar en utmärkt plattform för långsiktig lönsam tillväxt. Med Verso får vi en kostnadseffektiv produktion av bestruket nyfibermaterial i amerikanska Mellanvästern, sa Christoph Michalski, vd och koncernchef för BillerudKorsnäs 
Läs mer 


Christoph Michalski, VD och koncernchef för BillerudKorsnäs. Foto: BillerudKorsnäs 

5. Man fastnade i valsarna på bruket - fick sövas på plats
En man skadades allvarlig vid Ahlstrom-Munksjös pappersbruk i Jönköping när han fastnade mellan valsarna i papperspressen. För att kunna ta loss honom fick han sövas på plats av läkare. 
Läs mer


Foto från pappersbruket i Jönköping tagit vid ett tidigare tillfälle. Foto: Martin Wänerholm 

4. Drygt 30 procent av de anställda varslas hos bruket
I oktober varslade Klippans pappersbruk, som tillverkar papper till bland annat servetter, ungefär 30 procent av de anställda. Orsaken var pandemin samt det höga elpriset. 
– I mars 2020 kom pandemin och den drabbade oss väldigt hårt, 70 procent av vår marknad dog, sa vd Olle Grundberg i en intervju med Process Nordic.
Han fortsatte: 
– Under det här året har elpriset i elområde SE4 tredubblats för oss och naturgaspriserna har sexdubblats på grund av den allmänna energikrisen i världen.
Läs mer


Den äldre maskinen vid bruket renoverades 2015. Foto: Martin Wänerholm 

3.BillerudKorsnäs investerar 2,6 miljarder
I januari beslutade styrelsen för BillerudKorsnäs att investera i en ny sodapanna vid Frövibruk. Investeringen uppskattades till totalt 2,6 miljarder kronor. 
– Frövi bruk är en strategisk tillgång för BillerudKorsnäs och denna investering är en bra plattform för fortsatt utveckling. En ny sodapanna kommer att förbättra miljöprestandan, öka energiproduktionen och skapa möjligheter för förbättrad effektivitet och integration i bruket, sa Christoph Michalski, vd och koncernchef för BillerudKorsnäs.
Läs mer 


BillerudKorsnäs anläggning i Frövi, snart med ny sodapanna. Foto: BillerudKorsnäs 

2. Stora Enso vill stänga bruk både i Sverige och Finland - 1100 anställda berörs
I april beslutade Stora Enso att stänga massa- och pappersproduktionen vid bruken i Kvarnsveden med 440 anställda och Veitsiluoto i Finland med 670 anställda. 
– Det här är tunga nyheter för vårt företag och våra kollegor i Veitsiluoto och Kvarnsveden. Våra medarbetare på bruken är mycket kompetenta och har gjort sitt yttersta under mycket svåra omständigheter. På den snabbt sjunkande pappersmarknaden måste vi tyvärr justera vår produktionskapacitet för att förbättra konkurrenskraften för vår totala pappersverksamhet. Dessvärre innebär detta nedstängning av olönsamma tillgångar, sa Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky.
Läs mer 

Kvarnsvedens bruk. Foto: Stora Enso 

Plats nr 1. Så många får gå från Stora Enso
Hösten 2020 varslade Stora Enso 140 anställda vid fabriken i Hyltebruk. På vårkanten kunde sedan presentera hur många som verkligen fick gå, en betydligt lägre siffra. 
– Det är en hel del som valt att lämna, sa platschef Håkan Naij.
Läs mer 


Foto: Stora Enso

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078