23948sdkhjf

Miljonstöd för att producera flytande biogas

Scandinavian Biogas erhåller 154 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet för att bygga biogasanläggning i Mönsterås

Scandinavian Biogas planerar att tillsammans med lokala lantbrukare bygga en anläggning för produktion av flytande biogas (Bio-LNG) i Grimhult utanför Mönsterås. Om de slutliga förberedelserna faller väl ut kommer byggnationen att påbörjas under första halvåret 2022 och produktion planeras att kunna påbörjas under 2024.

Projektutvecklingen i Mönsterås påbörjades redan 2016 av lokala lantbrukare, och Scandinavian Biogas kom in bilden 2018. Biogasanläggningen förläggs till Mönsterås för att det i Kalmar län finns många lantbruk med djurhållning. Anläggningen ska omvandla 300 000 ton lokal svin-, nöt- och fjäderfägödsel och producera cirka 120 GWh flytande biogas (Bio-LNG) som kan användas som bränsle i lastbilar och fartyg, eller inom industrin. Som jämförelse motsvarar 120 GWh en energimängd på 12 miljoner liter diesel. Förutom biogas kommer anläggningen att producera högvärdig biogödsel för både lokal spridning och för försäljning till andra områden. Detta innebär att lokala lantbrukare kan utveckla sin verksamhet inom ramen för sina miljötillstånd

Naturvårdsverkets program Klimatklivet har beviljat Scandinavian Biogas dotterbolag Mönsterås Biogasproduktion 154 miljoner i investeringsstöd för projektet. Mönsterås biogasproduktion planerar tillsammans med lokala lantbrukare att investera totalt drygt 500 miljoner (netto) i anläggningen. Miljötillstånd är beviljat sedan tidigare.

Naturvårdsverkets beslut att stödja projektet är baseras på kravet att de investerade medlen ska ge största möjliga utsläppsminskning per investerad krona. Då biogasen tillverkas av gödsel uppnås en mycket hög koldioxidreduktion. Då även gödselns normala metanutsläpp reduceras kraftigt är miljövinsten betydande. Metanet är en betydligt skadligare växthusgas än koldioxiden.

– Detta är ett stort steg mot investeringsbeslut säger Michael Wallis Olausson, Affärsområdeschef Sverige på Scandinavian Biogas i ett meddelande.

Han fortsätter:

– Vi har arbetat länge med projektet, och det är skönt att se att vi närmar oss beslut. Mönsterås lantbrukare behöver projektet för att utvecklas i takt med ökad klimatnytta.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125