23948sdkhjf

Energikrisen tilltar: nytt prisrekord och konflikt med Norge

Nytt elprisrekord och konflikt mellan Sverige och Norge. Det är resultatet av den pågående energikrisen.

Under måndagen är elpriset högre än någonsin: 6,49 kronor per kilowattimme för kunder i Syd- och Mellansverige. Därmed är det gamla rekordet på 4,34 kronor för en knapp vecka sedan slaget. Rekordpriset är därmed 2 775 procent högre än priset samma tid förra året.

– Dels att det är väldigt kallt nu. Samtidigt har vi en väldigt låg vindkraftsproduktion. Ofta hör de två ihop, man har ett högtrycksdominerat vinterväder som ofta för med sig både låga temperaturer, och därmed högre elanvändning, och en låg vindkraftsproduktion, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis i en intervju med Dina Pengar. 

En annan del är de höga elpriserna i våra omgivande länder.

– Det är på grund av höga bränsle- och CO2-priser. Det som händer nu när systemet är så ansträngt att vi inte kan exportera för fullt är att vi priskopplar, vi får alltså samma elpris som i omgivande länder. I det här fallet Danmark och Finland där priset styrs mer av fossila bränslen och priset på gas- och kolkraft till exempel.

Sveriges nya energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar menar att energiproduktionen i södra Sverige måste öka för att få balans i det svenska elnätet.

– Det är två delar i det här. Det ena är att med elnätet så måste man trycka igenom tillräckligt mycket el för att få mest effekt. I södra Sverige var kärnkraften en del av det men i norra Sverige är vattenkraften ryggraden i svensk energiproduktion, säger han.

– Den andra delen är att vi måste öka produktionen på olika platser i Sverige. Även här i södra Sverige. Här är det den som är mest lönsamt och närmast ”time to market”, med vindkraftslösningarna som vi skulle kunna koppla på.

Samtidigt har den pågående energikrisen lett till en konflikt mellan Sverige och Norge, rapporterar Bloomberg.

För att hålla driften säker i Sverige ska Svenska Kraftnät ha blockerat Norge från att använda det svenska elnätet för att flytta energi vilket har fått Norge att svara med att kapa elektriciteten till Sverige.

Det här är inte en bra utveckling, säger elprisanalytikern Christian Holtz på energikonsultbolaget Merlin & Metis till Bloomberg.

Christian Holtz utvecklar resonemanget till Expressen.

– Det kan potentiellt vara problematiskt om vi hamnar i en situation med en svag effektbalans. Och vi är normalt sett beroende av importen från Norge. Det är väldigt olyckligt, säger han.

Även Finland och Danmark förlitar sig också på importen, och konflikten kommer att drabba miljontals hem och industrier i de nordiska länderna, skriver Bloomberg. 

Enligt Bloomberg kommer Norge nu i stället prioritera bättre betalande kunder i Europa och ge dem tillgång till vattenkraften, detta på bekostnad av de nordiska grannarna.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078