23948sdkhjf

Batterilastare testas hos Boliden

Snabba batteribyten utlovas när Sandviks batterilastare testas för första gången i en europeisk gruva.

Sandvik Mining and Rock Solutions berättar i ett pressmeddelande att man kommit överens med Boliden om att den batterielektriska 18-tonnaren Sandvik LH5188 ska få komma ut på ett årslångt test i zinkgruvan i Garpenberg.

Enligt Sandvik ska maskinen ska inte behöva anpassas för att klara av gruvarbete, den uppges vara enkel att implementera för de flesta arbeten under jord.

Sandvik lyfter också fram att det ska ta mindre än sex minuter att byta batteri tack vare funktionerna Autoswap and Autoconnect.

Företaget noterar också att bytet kräver vare sig kranar eller gaffeltruckar – det görs av maskinen själv, kontrollerat av föraren i hytten.

Enligt Sandvik är maskinen tredje generationen BEV (batterielektriskt fordon) och den ska därför ha designats helt runt batterisystemet och den elektriska drivlinan. Därmed ska man ha maxat det mesta när det gäller de möjligheter som finns när det gäller batteridrift, lovar företaget.

Bolidengruvan betraktas som en av världens modernaste, trots att det är landets äldsta gruva som fortfarande är i drift.

Att kunna använda en helt batteridriven maskin ska enligt pressmeddelandet hjälpa Boliden att bli hållbarare, och minska utsläppen av växthusgaser under jord.

Testerna ska dras igång i slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094