23948sdkhjf

Gruvavfallet får ny potential

Det är som en tvåstegsraket.

​​​​​​LKAB och Boliden har tecknat avtal och inleder nu ett samarbete för att utreda möjligheten att utvinna pyritkoncentrat från gruvavfall vid Aitikgruvan, som LKAB därefter ska förädla till fossilfri svavelsyra. Svavelsyran används sedan i processerna som ska utvinna bland annat sällsynta jordartsmetaller och fosfor från LKABs gruvavfall.

– Tillsammans med Boliden ser vi nu en spännande möjlighet att utveckla våra planer med ännu ett cirkulärt flöde som dessutom kan ta bort beroendet av fossila produkter på vår väg mot koldioxidfrihet. Svavelsyraproduktionen kommer också generera överskottsvärme som kan användas i vår industripark samt ganska stora volymer järnoxid som en biprodukt. Detta samarbete är smart, klimateffektivt och positivt för LKABs projekt att utvinna kritiska mineraler, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB i ett meddelande. 

När bland annat fosfor och sällsynta jordartsmetaller ska utvinnas ur LKABs befintliga avfallsströmmar krävs betydande mängder svavelsyra. Istället för att denna ska framställas fossilt har avfallsströmmen från Aitikgruvan identifierats som möjlig råvara.

Planen är att Boliden etablerar en anläggning i Aitik för framställning av pyritkoncentrat vilket reducerar deponibehovet i Aitik. Parallellt etablerar LKAB anläggningar för att framställa svavelsyra från koncentratet.

– Ökat resursutnyttjande i kombination med lönsamhetspotential kan innebära att våra företag tillsammans kan skapa ännu mer nytta i klimatomställningen. Om de nuvarande tankarna realiseras är det ännu ett kvitto på Norrbottens betydelse för framtiden, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef, Boliden i meddelandet.

Och samarbetet kan se ut att bli långsiktigt.

Volymerna av pyritkoncentrat kommer sannolikt inte täcka hela LKABs behov för att producera den mängd svavelsyra som behövs. LKAB kommer i första läget att producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller från den pågående brytningen, men kan i framtiden också utöka produktionen genom att utvinna från redan deponerat gruvavfall. Om det blir verklighet kommer ännu mer svavelsyra behövas. I detta fall krävs ytterligare råvara innehållande pyrit, vilket Boliden kan producera om Laver-fyndigheten kommer i produktion. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128