23948sdkhjf

Positivt resultat för Stora Enso

Stora Enso har nu publicerat sin rapport för tredje kvartalet. Det går bättre än föregående år.

– Det gläder mig att vi levererar ännu ett stabilt kvartalsresultat. Omsättningen i vår kärn- och tillväxtverksamhet ökade med 32,5 procent, medan det operativa rörelseresultatet på 410 miljoner euro mer än fördubblades jämfört med samma period förra året, säger vd Annica Bresky. 

Så här ser siffrorna för tredje kvartalet 2021 ut (jämfört med tredje kvartalet 2020)

  • Omsättningen ökade med 23,9 procent till 2 577 (2 079) miljoner euro på grund av högre priser och ökade leveranser.
  • Det operativa rörelseresultatet ökade till 410 (175) miljoner euro på grund av högre volymer och priser, särskilt i divisionerna Biomaterials, Wood Products och Packaging Materials.
  • Rörelseresultatet (enligt IFRS) ökade till 386 (145) miljoner euro.

Om man istället tittar på kvartal 1-3 2021 jämfört med samma kvartal 2020

  • Omsättningen var 7 445 (6 400) miljoner euro.
  • Det operativa rörelseresultatet mer än fördubblades till 1 102 (532) miljoner euro.

– Både divisionerna Packaging Materials och Wood Products levererade rekordomsättning för kvartalet, vilket ytterligare förstärker vår ställning i dessa segment. Packaging Solutions hade också ett bra kvartal inom sin  basverksamhet, medan de nya skalbara innovationerna och tjänsterna håller på att ta fart. Divisionen Biomaterials omsättning ökade till rekordnivå för tredje kvartalet. De högre priserna motverkades dock delvis av störningar på den globala logistikmarknaden, säger Annica Bresky.

Hon fortsätter: 
– Våra skogstillgångar ger god avkastning och omsättningen ökade som ett resultat av större timmervolymer och högre priser. I vår Paper-division påverkades kvartalet påtagligt av de strukturella nedläggningarna av bruken i Kvarnsveden och Veitsiluoto.

Bolaget meddelade också att byggnationen av bolagets nya CLT-linje fortlöper och beräknas starta igång under tredje kvartalet 2022, och anläggningen för  återvinning i samarbete med Tetra Pak beräknas vara klar i början av 2023. Pilotanläggning för produktion av biobaserade batterikomponenter utvecklas enligt plan.

Idag presenterades även en miljardsatsning i Skoghall, se separat artikel.

Bolaget presenterade även nya hållbarhetsmål för 2030 samt att de satt upp målet att bli 100 procent regenerativa till 2050. 
– Det innebär att vi skiftar fokus från att endast minimera miljöpåverkan till att bidra positivt till att minska klimatförändringarna, öka materialåtervinningen och återställa natur.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.063