23948sdkhjf

Vattenfalls vd är en ruter dam

Anna Borg har utsetts till årets Ruter dam 2021 – en hedersutmärkelse som tilldelas den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året.

– Det är oerhört glädjande att få den här utmärkelsen. Ruter dam är ett viktigt affärsnätverk och har definitivt bidragit till att det finns fler kvinnliga chefer i näringslivet idag än för tjugo år sedan. Det är ett nätverk som i allra högsta grad är levande och som dessutom växer hela tiden, säger Anna Borg, vd och koncernchef på Vattenfall.

Ja, årets Ruter dam 2021 tilldelas Anna Borg som sedan november 2020 är vd för Vattenfall. Hon har en lång och karriär inom Vattenfall där hon blev anställd 1999. Ett av de första jobben på Vattenfall var som chef för strategi och affärsutveckling för Vattenfall Trading ochhon  har därefter haft olika chefsbefattningar på företaget.

Under 2015-2017 gjorde Anna en avstickare från Vattenfall till Klarna där hon var Nordenchef innan hon kom tillbaka till Vattenfall som affärsområdeschef och sedan CFO åren innan hon tillsattes som vd. Vattenfall grundades år 1909 och har cirka 20 000 anställda. Bolaget har 14 miljoner kunder och år 2020 uppgick nettoomsättningen till 159 miljarder kronor. 

– Anna Borg är en ledare som inte räds förändringar och som brinner för att leda energibranschen mot en mer hållbar framtid. Anna har sedan hon tillträdde ökat farten för att Vattenfall ska bli ett fossilfritt bolag genom att bland annat investera i förnybar energi som havsbaserad vindkraft. Anna inspireras av att leda i förändring och hennes ledarskap präglas av mod, att delegera samt ge de bästa förutsättningarna för att medarbetarna ska göra ett så bra jobb som möjligt. Anna Borg är en sann förebild och att hon dessutom gick Ruter dam 2010 är vi extra stolta över, säger Marika Lundsten, vd Ruter dam.

Ruter dam är ett chefsutvecklings- och mentorprogram som grundades 1987. Målet är fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv. Sedan starten har fler än 1 300 kvinnor deltagit i Ruter dams ettåriga program och ett unikt affärsnätverk har etablerats. Hedersutmärkelsen årets Ruter dam delas ut varje år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078