23948sdkhjf

Globala ståljätten satsar också på fossilfritt stål

Det rankas som världens största stål- och gruvföretag. Och nu satsar de på att minska koldioxidutsläppen med 3,9 miljoner ton per år till 2030.

Vi talar om Arcelor Mittal. För att lyckas ska de bland annat bygga en fabrik för direktreducering av järn, DRI och två elektriska ugnar i Gent, Belgien.

En DRI-anläggning använder naturgas och eventuellt väte istället för kol för att reducera järnmalm – ta bort syret. Det resulterar i en stor minskning av koldioxidutsläpp jämfört med masugnsjärnframställning.

De två elektriska ugnarna ska smälta DRI och stålskrot, som sedan omvandlas till stålplattor och bearbetas till färdiga produkter.

En avsiktsförklaring har undertecknats med Belgiens och Flandern regeringar, som stöder projektet med 1,1 miljarder euro.

– Arcelor Mittal Europe tillkännagav nyligen ett mer ambitiöst mål för att minska koldioxidutsläppen, från 30 procent till 35 procents minskning 2030. Vi kan minska vår miljöpåverkan snabbare, tack vare projekt som detta, som förkroppsligar samarbete och innovation som vi behöver för att lyckas, säger Geert Van Poelvoorde, vd för Arcelor Mittal Europe och avslutar:

– Arcelor Mittal Belgien har spelat en viktig roll i det europeiska företagets koldioxidutsläppsstrategi från början, och som ett resultat av dagens tillkännagivande kommer vi att fortsätta att se det i framkant när vi närmar oss nettonollutsläpp inom ståltillverkning.

Den luxemburgska multinationella stålproducenten Arcelor Mittal har rankats som världens största i sin bransch. Stål- och gruvföretaget har närvaro i 60 länder och primära ståltillverkningsanläggningar i 17 länder. År 2020 hade företaget intäkter på 53,3 miljarder dollar, en råstålsproduktion på 71,5 miljoner ton och en järnmalmsproduktion på 58,0 miljoner ton.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064