23948sdkhjf

Klimatsmart ånga i sockerprocessen

Kraftringens kraftvärmeverk i Örtofta kommer att leverera ånga till Nordic Sugar i ett samarbete. Koldioxidutsläppen minskar därmed med 17000 ton per år för bruket.

Nordic Sugars sockerbruk i Örtofta använder mycket ånga i sina processer. Nu har sockerbruket och Kraftringen inlett ett samarbetsprojekt där Kraftringen ska täcka en del av sockerbrukets ångbehov.

En 1100 meter lång ledning med överföringskapacitet på 60 MW byggs nu på rörbryggor ovan mark. Kraftvärmeanläggningen kompletteras med en ångavtappning på pannan, en avtappning som ska ta en del av ångflödet från pannan och via en reducerstation leda ånga till den nya ledningen.

– När det hela har tagits i bruk kan vi öka vårt anläggningsutnyttjande, optimera driften ytterligare och på marginalen producera upp till 85—100 GWh energi per år, i form av ånga, förklarar Patrik Schneider, produktionschef hos Kraftringen Energi.

Tack vare lösningen kan sockerbruket ersätta en del av sin naturgasproducerade ånga med fossilfri ånga från kraftvärmeverket. Det motsvarar ett minskat koldioxidutsläpp på 17000 ton per år.

– Miljön vinner på den lösning och vårt samarbetsprojekt ökar dessutom lönsamheten och konkurrenskraften för båda företagen, vilket vi även gör sedan tidigare då vi nyttiggör spillvärme från sockerbruket till våra fjärrvärmeleveranser, avslutar Patrik Schneider.

Fakta
Örtoftaverket har en årlig produktion av cirka 600 GWh värme samt 200 GWh el. Som bränsle används främst returträ, grot, spån och annat restbiobränsle. Driftsäsongen är normalt mellan oktober och fram till juni. Under början och slutet på driftsäsongen går inte verket på full effekt eftersom fjärrvärmelasten då är lägre, och det är i dessa perioder som huvuddelen av ångleveransen kommer att ske. 

 

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093