23948sdkhjf

Planerar bygga åtta battericellfabriker

Mercedes-Benz mål är att vara helt elektriska i slutet av decenniet. För det krävs en total batteriproduktionskapacitet på mer än 200 gigawattimmar. Mercedes-Benz planerar därför att bygga åtta cellfabriker över hela världen tillsammans med partners, varav fyra i Europa.

Som en del i detta tar nu Mercedes-Benz en ägarandel i den europeiska battericellstillverkaren Automotive cells company, ACC. Mercedes-Benz blir därmed likvärdig aktieägare i ACC med Stellantis och Totalenergies.

– Mercedes-Benz driver en mycket ambitiös transformationsplan och denna investering markerar en strategisk milstolpe på vår väg mot koldioxidneutralitet. Tillsammans med ACC kommer vi att utveckla och effektivt producera battericeller och moduler i Europa-skräddarsydda för den specifika Mercedes-Benz krav, säger Ola Källenius, vd för Daimler och Mercedes-Benz och fortsätter:

– Detta nya partnerskap gör att vi kan säkra försörjningen, dra fördel av stordriftsfördelar och förse våra kunder med överlägsen batteriteknik. Dessutom kan vi hjälpa till att se till att Europa förblir kärnan i bilindustrin-även i en elektrisk era: Med Mercedes-Benz som ny partner siktar ACC på att mer än fördubbla kapaciteten på sina europeiska platser för att stödja Europas industriella konkurrenskraft vid design och tillverkning av battericeller. 

Hela ACC -projektet kommer att kräva en investeringsvolym på mer än sju miljarder euro - i en kombination av eget kapital, skulder och subventioner - för att nå en kapacitet på minst 120 Gigawattimmar i Europa vid slutet av decenniet.

Mercedes-Benz kommer att investera ett mellan-tresiffrigt miljoner euro nästa år. Totalt förväntas investeringarna ligga kvar under en miljard euro. 

– Att få Mercedes-Benz att bli en ny aktieägare är en viktig milstolpe för ACC. Mercedes-Benz kommer att ge förtroende för vår tekniska färdplan och produktens konkurrenskraft som avsevärt stärker ACCs affärspotential och underbygger våra ambitiösa tillväxtplaner. Detta är vårt bidrag till en elektrisk och hållbar framtid, säger Yann Vincent, vd för ACC.

– Mercedes-Benz kommer att ta en strategisk andel på 33 procent i ACC. Efter investeringen kommer vi att ha två av sex platser i ACCs förvaltningsråd tillsammans med Totalenergies och Stellantis som lika aktieägare, säger Markus Schäfer, ledamot i Daimler och Mercedes-Benz – ansvarig för Daimler group research och Mercedes-Benz Cars COO.

– Vårt mål är att fortsätta att integrera de mest avancerade och hållbara battericellerna i våra EQ -modeller. Därför kommer vi att tillhandahålla vårt tekniska och produktionskunnande till ACC. Mercedes-Benz kommer ytterligare att komplettera avancerad cellutveckling med sin nyplanerade pilotanläggning Drive Systems Campus i Stuttgart från 2023 och framåt, säger han vidare.

ACC ska förse Mercedes-Benz med högpresterande batteriteknik från sina produktionsplatser från mitten av decenniet. Battericellstillverkaren undersöker utvidgningen av sitt produktionsnätverk till att omfatta ytterligare platser i Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062