23948sdkhjf

De är med i striden om flytande vindkraftverk

Vattenfall är med bland kandidaterna vid en kommande upphandling av 250 MW havsbaserad flytande vindkraft utanför södra Bretagne i Frankrike.

Tillsammans med sina partner wpd och BlueFloat Energy är Vattenfall kvalificerade för den kommande upphandlingen i Frankrike. Den franska regeringen har utsett kandidater till den första kommersiella upphandlingen av flytande vindkraft i Frankrike. Vattenfall är en av de tio kandidater som nu gått vidare till nästa fas av upphandlingen.  

– Frankrike är ett av de främsta länderna i Europa när det gäller utveckling av kommersiell havsbaserad flytande vindkraft. Vi har nyligen lämnat in vårt anbud till ScotWind, en upphandling för havsbaserad flytande vindkraft utanför Skottland, säger Catrin Jung, chef för Vattenfalls Offshore-affärsenhet.

Ett slutgiltigt beslut om projektet förväntas mot slutet av 2022.

Tekniken innebär att havsbaserade flytande vindkraftparker kan placeras i djupare regioner (överstigande 50–60 meter) vilket öppnar för att öka den installerade kapaciteten för havsbaserad vindkraft i hela världen, och därmed bidra till att flera länder kan minska utsläppen från sin energimix.

Fyra pilotprojekt med havsbaserad flytande vindkraft på ungefär 30 MW vardera håller just nu på att byggas i Frankrike, dessa med statligt stöd. Ett av dem i södra Bretagne och tre i Medelhavet, och till en taxa om 240 euro/MWh. Under förutsättning att framtida teknisk utveckling, expansion och industrialisering sker i förutspådd omfattning och ger sådana kostnadsbesparingar att prisnivåerna sänks kan flytande havsbaserad vindkraft 2040 stå för en markant andel av den havsbaserade vindkraftens installerade kapacitet, så även i Frankrike.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079